Diari La Veu del País Valencià
Protegir el garrofó davant el canvi climàtic i la competència exterior

Experts de l’Institut de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (COMAV) i de la Universitat Politècnica de València (UPV) proposen implantar noves espècies i variar la temporada de cultiu del garrofó per a millorar la producció d’un aliment elemental en la paella però que està descendint pel canvi climàtic i la competència del mercat exterior.

La institució acadèmica ha emès un comunicat en què apunta que el garrofó, també conegut com a bajocó, viu un descens progressiu de la seua producció des de fa anys, tot i que és impossible de quantificar amb dades. La dificultat d’obtindre-les, precisament, és un dels problemes que provoca que el garrofó no figure en l’anuari d’estadística agrària del Ministeri d’Agricultura ni s’incloga, tampoc, en el Portal Estadístic de la Generalitat. L’escassa informació s’obté gràcies a iniciatives particulars, com ara l’aportada per l’Associació de Productors del Garrofó Valencià.

Distintes classes de garrofó / Europa Press

Aquest ingredient, imprescindible en la paella, està veient minvar la seua producció per factors com ara l’augment de les temperatures, la competència exterior i les despeses del cultiu, cada vegada més elevades. Els experts de la UPV plantegen cultivar altres varietats més resistents a les altres temperatures i modernitzar algunes de les pràctiques tradicionals en determinades fases del cultiu del garrofó.

Noves varietats

La investigació que la UPV ha desenvolupat aquests anys se centra en la caracterització del germoplasma del garrofó, amb la finalitat de seleccionar i desenvolupar aquelles varietats que assolisquen un creixement determinat i siguen més productives i resistents.

Salvador Soler, investigador del COMAV i secretari de l’Associació de Productors, apunta, segons recull Europa Press, que la intenció és «fer clarament més competitiu el garrofó valencià, tant pel que fa al preu com als costos de cultiu», i defensa «estudiar la manera de defensar els cicles de sembra i recol·lecció».

Els avenços aconseguits els últims anys són «esperançadors», segons l’investigador, però demana «fer més, i no només en l’àmbit de la recerca», sinó també en termes de promoció i reglamentació.

Comparteix

Icona de pantalla completa