Diari La Veu del País Valencià
VÍDEO | Miriam Ruiz, Marc Pallarès i Nina Busquet, Premis Altea 2025

Míriam Ruiz, Marc Pallarès i Nina Busquet han guanyat els IX Premis Altea de Literatura i Investigació en les modalitats de d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez; Carmelina Sánchez-Cutillas de Novell·la i Prosa Creativa, i de Literatura Infantil i Juvenil, respectivament.

Els diferents jurats de les tres modalitats objecte de concurs han valorat un total de 128 originals participants en l’edició d’enguany, una de les de major concurrència, amb 9 obres presentades al Premi d’Assaig i Investigació; 34, al Premi de Literatura Infantil i Juvenil, i 85 al Premi de Novell·la i Prosa Creativa. Amb aquestes xifres de participació, aquest últim es consolida com el premi de novel·la al qual es presenten més obres en el circuit editorial valencià.

Míriam Ruiz, Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez

Així, en aquesta edició, han guardonat Fènix dels antics, pare dels moderns: Ausiàs March en la cultura catalana i valenciana del segle XIX, de Míriam Ruiz, “pel seu anàlisi profund i rigor investigador”; Totes les llums del temps, de Marc Pallarés, “per la seua mirada original sobre la temporalitat i l’experiència humana, aportant una narrativa intensa que convida a la reflexió sobre com el temps modela les nostres vides”, i La cuinera de notícies, de Nina Busquet, “per la seua narrativa vibrant i la capacitat de transmetre valors i emocions als lectors més joves, fent de la literatura una eina de reflexió i superació”.

Marc Pallarès, Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novell·la i Prosa Creativa

La gala de lliurament, que ha tingut lloc aquest dissabte a l’Espai Mirador del Palau Altea Centre d’Arts, ha estat conduïda enguany per la presentadora d’À Punt, Clara Castelló, i ha estat amenitzada per l’Orquestra Blava, una formació a cavall entre les antigues orquestres de jazz i les bigbands actuals, que beu d’una tradició musical autòctona que s’origina en el repertori de la mítica Orquestra Blava d’Altea.

Nina Busquet, Premi de Literatura Infantil i Juvenil

Antònia Consuelo Orozco, Premi Estela d’Honor

L’únic dels premis que no ofereix cap possibilitat de sorpresa és el Premi Estela d’Honor, en reconeixement a la memòria d’una personalitat rellevant en l’àmbit de la literatura, l’art o el coneixement. En l’edició d’enguany els Premis Altea han homenatjat, amb la concessió d’aquest premi, el treball docent i la memòria d’Antonia Consuelo Orozco. Donya Antonia, que és com afectuosament era coneguda a Altea. Va ser una de les tres primeres dones a llicenciar-se en Ciències, Secció Químiques, per la “Universitat de València”, en 1926. Durant molts anys va exercir com a professora de ciències i directora del Col·legi Lliure Adoptat, CLA, d’Altea i va ser, també, la primera directora de l’Institut de Batxillerat d’Altea, quan es va crear en 1973.

Institucions col·laboradores

Els Premis Altea de Literatura i Investigació, convocats per l’Ajuntament d’Altea, són possibles gràcies a la col·laboració entre aquest Ajuntament i la Fundació Caixaltea, entitat patrocinadora del Premi Carmelina, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Aila Edicions, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d’Alacant, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

Més notícies
Notícia: El setge d’Alacant de 1709
Comparteix
Alacant acollirà la manifestació per commemorar el 25 d’Abril (aquest dissabte 12), el dia tràgic d’Almansa, data convertida en efemèride a recordar per la bona gent que encara creu ―creiem!― en la vitalitat d’un país que es nega a morir.
Notícia: Com seria un País Valencià independent?
Comparteix
OPINIÓ | "Sense una demanda social majoritària i un suport internacional clar, el camí cap a la independència sembla, ara per ara, poc viable."
Notícia: Les finestres tapiades
Comparteix
Sempre m’ha sorprès la candidesa d’aquesta solució al conflicte entre el client —un criminal— i l’arquitecte —un cretí—, entre la funcionalitat i l’estètica.
Notícia: Els espàrecs bullits
Comparteix
Són més aviat una llepolia, un aperitiu que la gent menja per gust quan té la sort d’haver-ne, i són igual de bons a migdia que per la nit

Comparteix

Icona de pantalla completa