Diari La Veu del País Valencià
L’AVL publica deu números nous de la sèrie Toponímia dels Pobles Valencians

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic Valencià i els ajuntaments respectius, va publicar durant l’any 2023 deu números nous (del 264 al 273) dels fullets de la sèrie Toponímia dels Pobles Valencians. Les publicacions corresponen als municipis d’Alaquàs (l’Horta Sud), a càrrec de Mireia Mora Guzmán; Peníscola (el Maestrat), l’autor del qual és Alfred Remolar Franch; Beneixama (l’Alcoià), a càrrec de Juan Carlos Valdés Vera; Sagunt i Canet d’en Berenguer (el Camp de Morvedre), de Lluís Alcaide Balaguer; Villargordo del Cabriel (la Plana d’Utiel-Requena), elaborat per Juan Piqueras Haba; Xelva (els Serrans), de Jordi-Vicent Alvir Ballester; la Nucia (la Marina Baixa), a càrrec de Maria Antònia Cano Ivorra i Maria Isabel Guardiola Savall, i Callosa de Segura i l’Algorfa (el Baix Segura), tots dos de Francisco Marco Torres.

L’Acadèmia va presentar els fullets d’Alaquàs, Peníscola, Beneixama i Sagunt en la XVI Jornada d’Onomàstica (Silla, 27 i 28 d’octubre del 2023), que es va dedicar a la hidronímia.

Els fullets consten d’una sèrie de mapes amb les ortofotos del terme municipal respectiu, un inventari de la toponímia normalitzada (partides, vies de comunicació, hidrònims, orònims…) i una introducció amb dades històriques, geogràfiques i culturals sobre la població.

L’objectiu d’aquest treball de la Secció d’Onomàstica de l’AVL és triple. En primer lloc, es vol traslladar a l’àmbit municipal la informació toponímica recopilada de manera sistemàtica i generalitzada per tot el territori valencià. En segon terme, establir una connexió oficial amb els ajuntaments: consensuar la toponímia normalitzada i oficialitzada. I finalment, divulgar la toponímia en diferents sectors locals, com ara el de l’excursionisme, les escoles, les associacions culturals, etc.

En aquest sentit, cal recordar que la sèrie Toponímia dels Pobles Valencians és una continuació del projecte que va iniciar la Generalitat l’any 1993 per a recopilar la informació toponímica corresponent a tots els municipis del País valencià.

Els opuscles estan disponibles en el web de la institució acadèmica i es poden consultar i descarregar en l’apartat Publicacions del web de l’AVL.

Comparteix

Icona de pantalla completa