“L’escriptura a les terres de l’Alcoià-Comtat-Foia de Castalla a l’edat mitjana”. És el títol del curs d’estiu que la Universitat d’Alacant (UA) ha organitzat a Cocentaina del 14 al 18 de juliol i estarà sota la direcció de Vicent Ramon Baldaquí.

El curs parteix dels exemples de textos que es poden trobar als arxius de l’Alcoià, el Comtat i la Foia de Castalla i pretén iniciar en les tipologies gràfiques i documentals del Regne de València i la Corona d’Aragó a totes aquelles persones interessades no sols en la història del territori, sinó també en l’art, les llengües i qualsevol altre aspecte cultural de la baixa edat mitjana.

L’altra proposta per aquest estiu és el curs “Gastronomia de proximitat: valors, tècniques, innovació i futur”, del 23 al 25 de juliol, sota la direcció de José Miguel Molina, director de la Seu de la UA a Cocentaina.

Aquest té com a objectiu principal aprofundir en la gastronomia de proximitat, una tendència cada vegada més rellevant gràcies a la seua vinculació amb la sostenibilitat, la qualitat i l’autenticitat dels productes, i utilitzarà el Restaurant l’Escaleta com a model, analitzant com integrar els productes locals de la comarca en plats innovadors, mantenint l’essència de la cuina tradicional, però amb tocs creatius i contemporanis. S’exploraran també les vies per establir relacions sòlides amb productors locals de mel, vi, oli, adobs i productes gurmet, i construir una cadena de subministrament eficient i sostenible. El curs, a més, oferirà les claus per crear eslògans o marques que posicionen una població, com Cocentaina, atenint-nos al seu potencial gastronòmic.

Cursos d’estiu Rafael Altamira

Ambdós cursos són presencials i formen part de l’oferta dels cursos d’estiu Rafael Altamira. Les classes tindran lloc a la Sala d’Actes del Centre Cultural El Teular. Les matriculacions es poden formalitzar al web de la UA.

Segons explica Larissa Timofeeva, directora del secretariat d’extensió universitària de la UA, “l’edició d’enguany dels cursos d’estiu Rafael Altamira estan conformats per 30 cursos, 16 dels quals s’ofereixen en el nou format de microcredencials, una iniciativa impulsada per la Unió Europea. Cocentaina n’acull dos, un d’ells d’aquest nou format”.

José Miguel Molina, director de la Seu de la UA a Cocentaina, destaca que “les temàtiques dels cursos són molt interessants i adients per a Cocentaina” i també que “presenten preus populars i és una oportunitat única per a formar-se i aprofundir en el coneixement de dos aspectes, com són la història i la gastronomia, d’una gran importància per a Cocentaina i tota la comarca”.

En paraules de Jordi Pla, alcalde actual de Cocentaina, “la nostra serà l’única seu de la Universitat d’Alacant a les nostres comarques i la demarcació d’Alacant que, enguany, compta amb dos cursos d’estiu Rafael Altamira. Aquesta bona notícia és el resultat d’una bona col·laboració i treball entre l’Ajuntament i l’entitat universitària”. També ha destacat que “són dos cursos molt arrelats a la identitat del nostre poble, tant des del punt de vista gastronòmic com històric”.

Més notícies
Notícia: El DNV incorpora les formes col·loquials “reixos” i “garaig”, entre altres
Comparteix
L'AVL assenyala que també inclou termes relativament "moderns" i de "màxima actualitat", com per exemple "dana"
Notícia: El Magnànim publica una obra sobre l’artista i galerista Pilar Dolz
Comparteix
L'autora, Pilar Alfonso, mostra mig segle de treballs de Dolz, des de la seua primera exposició individual a la inauguració de la galeria Cànem de Castelló de la Plana
Notícia: La Fundació Baleària recupera els Premis de Poesia Adolfo Utor
Comparteix
El president de la naviliera assenyala que "un dels eixos principals de la Fundació és potenciar i promoure la cultura"
Notícia: La UA homenatja Toni Forat amb una exposició sobre el seu llegat LGTBIQ+
Comparteix
Antonio Brotons Hernández va ser "figura clau de l'activisme LGTBIQ+ a la ciutat" i fundador de l'emblemàtic pub El Forat

Comparteix

Icona de pantalla completa