Amb el llibre Catàleg de tomaques de la Vall d’Albaida, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) inicia una nova col·lecció en les seues publicacions, la de «Textos de ciència, terra i natura». El nou volum que publica l’entitat és resultat del treball de Salvador Soler, M. Rosario Figàs, Cristina Casanova, Elena Soler, Miquel Martínez i Jaime Prohens, i ha sigut editat amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i la Generalitat Valenciana, i amb la col·laboració de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià.
L’obra naix com a projecte personal del professor de la Universitat Politècnica de València (UPV) Salvador Soler Aleixandre. Natural d’Agullent, és l’actual secretari de l’IEVA i cap del Grup de Conservació i Millora de Varietats Tradicionals Valencianes de la UPV.
El llibre
Aquesta obra d’investigació pretén aplicar la millora genètica vegetal en un conjunt de varietats tradicionals de tomaca per a possibilitar-ne el cultiu per part dels llauradors de la Vall d’Albaida de forma rendible. En aquest sentit, vol contribuir a la millora econòmica dels ciutadans d’aquesta comarca, tant dels llauradors com dels consumidors. És un llibre a l’abast i al servei de tots els llauradors, professionals o no, de la comarca, fet a partir dels seus coneixements tradicionals; «amb la seua lectura es podran millorar els seus productes i posar-los al mercat a més bon preu per la qualitat aconseguida», expliquen els responsables de l’edició. També és un llibre per als amants de la tomaca, que veuran millorar la qualitat, gust i sabor d’un aliment per a totes les edats.

El treball analitza quinze varietats, des de tots els punts de vista i característiques morfològiques i agronòmiques. I ha servit per a iniciar una tasca de recerca agrària a la Vall d’Albaida, efectuada per professionals de la comarca i en estreta col·laboració amb l’Estació Experimental Agrària de Llutxent, on es treballa també amb varietats de tomaca incloses en aquest catàleg. Alhora, des de l’IEVA pretenen que «faça d’esperó» per a recuperar institucions com el Museu Agrícola de Benissoda o la creació d’uns altres que impulsen l’activitat agrària a la comarca.
El llibre es presenta aquest divendres 21 de febrer a les 19.30 a l’Auditori Municipal Josep M. Bru d’Agullent.







