Diari La Veu del País Valencià
L’aniversari de les Normes de Castelló

És evident que la nostra llengua no passa pel seu millor moment tant ací, a casa nostra, com a altres territoris. La castellanització sembla que avança imparable, a diferents velocitats això sí, depenent de les comarques. Tot i això, són moltes les entitats i associacions culturals que a tot el País Valencià treballen i lluiten cada dia per revertir la situació, tot i que la política lingüística dels últims anys al nostre país no ha ajudat molt. Ningú pot negar el treball en defensa de la nostra llengua d’Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, El Tempir d’Elx, Maestrat Viu, Plataforma per la Llengua… però no són els únics. Hi ha infinitat d’associacions al llarg i ample del nostre territori que també fan una feina impagable, com pot ser l’associació Socarrats de Vila-real, l’associació Josep Climent de Castelló, l’ACV Tirant lo Blanc, l’Associació Ecumènica Cristians pel Valencià i moltes més que no nomene ací perquè no acabaria mai, que mantenen la flama de la llengua viva en els seus reduïts àmbits d’actuació.

Enguany se celebra el noranta aniversari de les Normes de Castelló i la Plataforma Castelló per la Llengua, que aglutina un bon grapat d’associacions, partits polítics, sindicats i entitats de la Plana, algunes de les quals ja les he esmentat abans, ha programat un seguit d’actes durant la tardor que culminaran en una jornada festiva i reivindicativa el dia 17 de desembre a Castelló de la Plana. Els actes començaran el dia 22 de setembre al Grau de Castelló amb la inauguració de l’exposició «90 anys de les Normes de Castelló». Dos dies després, el dia 24 de setembre, es farà un acte a Alacant i l’1 d’octubre a l’Alcora s’ha programat una fira d’entitats, cultura popular i concerts de diferents grups. Finalment, per al dia 17 de desembre es podrà gaudir de la festa grossa, com abans he dit, a Castelló de la Plana. Qui vulga més informació pot consultar a les xarxes socials les novetats que vagen produint-se.

Per a ajudar amb les despeses de tots els actes, la plataforma organitzadora ha posat a la venda uns bons d’ajut, que fins al 15 de setembre tindran el preu de només 10 euros i es poden adquirir a la seu d’Escola Valenciana, al Bar l’Ovella Negra i a la seu d’STEPV-Intersindical Valenciana, tots tres llocs a la capital de la Plana, i a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, a València.

Una data tan significativa no hauria de passar desapercebuda per als que ens estimem la nostra llengua. Les Normes de Castelló han ajudat a fer que el valencià haja arribat als nostres dies amb una normativa que ha permés l’alfabetització en la nostra terra de molts de nosaltres i aquest fet és motiu d’agraïment a tots aquells que en el seu dia feren possible aquest acord històric. És per això que vull convidar a tots des d’ací perquè s’acosten a gaudir dels diferents actes i a col·laborar a fer que siguen tot un èxit d’assistència. Que es veja que en som molts els que no estem disposats a deixar perdre el llegat més important que ens han deixat els nostres avantpassats.

Tota la gent, del sud i del nord, tenim una molt bona ocasió per a divertir-nos en la nostra llengua i alhora reivindicar amb força que, malgrat tot, encara està ben viva, encara la parlem, volem que es normalitze el seu ús i, el més important, volem transmetre-la a les generacions futures.

Comparteix

Icona de pantalla completa