Diari La Veu del País Valencià
Del Palància, gigafactories i marjals

Sí, deixeu-me que pose d’exemple la meua comarca i la de la meua família materna. Fa unes setmanes llegíem en la premsa que s’ha acordat fer de dos instituts del Port de Sagunt, Centres Integrals de Formació Professional. És una notícia magnífica que feia ja molt de temps es demandava per la ciutadania de la nostra ciutat i de la comarca del Camp de Morvedre.

El gran treball realitzat per la regidoria d’Educació liderada per Josep Manuel Tarazona i el seu departament ha sigut part indispensable per a poder realitzar-ho. La construcció de l’IES número 5 ha sigut la guinda per a poder aconseguir aquesta fita que els cronistes del futur ens contaran.

Però és sols una fita educativa? Comencem pel principi. Des de la Generalitat s’ha creat un Consell de la Formació Professional de caràcter supramunicipal sumant les comarques del Camp de Morvedre i l’Alt Palància (supraprovincial), que han anomenat Consell de la Vall del Palància. Ens entusiasma el nom. Ens encisa. I no sols perquè el Consell en si pot ser un dels vertebradors de l’economia de la zona, sinó perquè pot ser la punta de llança d’una cosa més gran, la de la possibilitat d’una Mancomunitat supracomarcal i supraprovincial que ajude a unir les terres dels pobles i ciutats que banya el riu Palància i tota la seua àrea d’influència. I ací està la clau que el Palància pot ser l’eix (ho ha de ser i en el seu temps ho va ser) vertebrador de diferents serveis que ens afecten a tots i totes i que podem pensar de manera més global.

I per què és important eixe consell de l’FP? Encara continua culejant l’anunci per part de la Volkswagen d’instal·lar-se al territori valencià, la qual cosa suposarà una fita en la història industrial valenciana com va ser en el seu moment la instal·lació de la Ford a Almussafes. Una inversió de més de 10.000 milios d’euros en tot l’estat i que ocuparà 200 hectàrees de superfície, podrà produir 40 GWh a l’any proveint a les línies de producció del grup de Martorell i Pamplona, on es fabricaran tres cotxes elèctrics de les marques CUPRA, Skoda i Volkswagen. A més, la fàbrica es proveirà amb una planta solar construïda a deu quilòmetres de distància, i que tindrà una superfície de 250 hectàrees.

Una inversió que crearà una creació d’ocupació d’unes 3.000 feines directes quan la fàbrica estiga en ple funcionament i es calcula que n’hi haurà uns 12.000 d’indirectes.

La història de la nostra comarca, el Camp de Morvedre, no s’entén sense la història de l’Alt Palància. La història de moltes famílies no s’entén sense les dos comarques. La futura història dels valencians i valencianes no s’entén sense treballadores i treballadors específics en el sector de les bateries renovables… crearem una dinàmica, un «pacte d’estat», perquè puguen formar-se? Serà eixe consell de l’FP el motor que marque quins mòduls estaran disponibles en les dos comarques?

Comparteix

Icona de pantalla completa