Diari La Veu del País Valencià
Turisme de qualitat amb la taxa turística


Que el turisme és un dels principals motors econòmics del nostre país és una realitat. I crear una oferta atractiva per aconseguir seduir cada vegada a més gent és necessari davant la gran oferta que hi ha ja no sols al nostre país, sinó arreu del món.

Primer de tot, cal dir que jo sempre he reivindicat un turisme de qualitat, integrador i respectuós amb l’entorn.

Ja fa algunes dècades, alguns fons inversors van posar l’ull a la meua comarca, la Plana Alta, i més concretament a la costa d’Orpesa i Cabanes, amb l’aposta d’un model turístic de sol i pipes. El que fins aleshores era una zona tranquil·la, envoltada de natura i pau, a poc a poc ens va anar convertint en la «Ciudad de vacaciones» per a milers de turistes procedents majoritàriament de l’estat espanyol. Quilòmetres de zones verdes van passar en qüestió d’uns pocs anys a ser immenses presons de formigó, amb el boom urbanístic en el seu màxim esplendor.

Naixia així Marina d’Or, una ciutat de formigó on fins i tot van haver-hi de construir la seua pròpia platja.

Per sort, encara queden avui uns pocs kilòmetres de costa pràcticament verge, on un xicotet poblat mariner, com si de l’aldea gal·la dels Astèrix i Obèlix es tractara, resisteix l’invasor. Un espai on tenim la sort de tindre un magnífic part natural com és el Prat de Cabanes-Torreblanca. Molts visitants d’arreu del món elegeixen Cabanes per poder desconnectar enmig de naturalesa. Un turisme exigent i respectuós que valora el territori, i que moltes vegades s’implica en el seu manteniment.

Tot açò ja vos ho he comentat en més d’una ocasió, però ho recorde ara perquè crec que és eixe el turisme que necessitem, el de qualitat. Un turisme que entén que s’ha d’invertir diners per poder conservar allò que els ha portat fins a Cabanes. Un turisme que no deixe de vindre perquè s’aplique una taxa turística d’uns pocs euros.

Perquè ja no només a Cabanes, sinó arreu del nostre país necessitem un model turístic sostenible, on el conjunt de la ciutadania puga vore’s recompensada. Perquè la taxa turística no posa en perill el sector turístic, tot el contrari, el millora. L’exemple està en el fet que en les principals ciutats d’Europa ja existeix aquesta taxa, i que en dues de les principals destinacions turístiques a l’Estat, com Catalunya o les Illes Balears, fa anys que està implantada.

Necessitem que la gent que ens visita puga aportar a l’hora de millorar serveis, mantindre platges, conservar i reparar patrimoni, impulsar bones pràctiques laborals en el sector, crear més riquesa o regenerar i protegir el medi ambient. Aquesta xicoteta aportació crearia un fons de sostenibilitat turística que milloraria la qualitat de vida de tothom.

Des de principi de legislatura, tant el Partit Popular com el PSOE al Plenari de l’Ajuntament de Cabanes, han tombat dues mocions que anaven encaminades a implantar aquesta taxa al nostre poble. Del PP no ens sorprén, ja que ells aposten sempre pel sectarisme i perquè hi haja cada vegada més diferència de classe i que sols uns pocs es vegen beneficiats. Ara bé, la posició del PSOE és un altre cantar, sobre tot perquè l’alcaldessa és ni més ni menys que la diputada de Turisme de la Diputació de Castelló. Des d’Units pel poble-Compromís sempre hem posat en qüestió, i hem lamentat l’aposta sistemàtica del PSOE per un turisme de baixa qualitat a pesar del gran potencial que tenim.

Nosaltres, per la nostra part, continuarem treballant en la línia de la qualitat i la sostenibilitat, i és evident que hem de saber transmetre al conjunt de la ciutadania la nostra aposta, la del compromís pel territori, i per l’entorn. No és una qüestió de pagar més, com volen fer veure aquells que tenen un discurs totalment buit de contingut, demagog i pròxim a eixes elits empresarial sense escrúpols, sinó d’apostar per continuar fent feina per posar el conjunt de la ciutadania en el centre de l’acció política. I és d’aquesta manera com continuarem construint el País Valencià que volem.

Comparteix

Icona de pantalla completa