Darrerament, entre aquell munt de coses que ens preocupa, ens ha vingut una onada difícil de pair atès que afecta moltes persones joves que trien el pitjor i se’n van d’aquest món. O s’autolesionen, i mostren així com de malament es troben en un món en el qual no veuen el seu futur –ni el present- per enlloc. L’afer està prenent unes dimensions alarmants atesa la quantitat de persones, adolescents la majoria d’elles, que abandonen aquest món. Està superant en molt les xifres que històricament es registraven en aquest tema. A Europa i Àsia, el suïcidi és la principal o la segona causa de mort entre els adolescents. Però sense anar més lluny, fa unes setmanes, la direcció de l’Institut La Moreria de Mislata, (Horta Sud) va dimitir en bloc perquè està desbordada pels casos de salut mental que afecten els estudiants del centre. L’equip directiu denuncia que té oberts 15 procediments per conductes suïcides, autolesives o violentes entre els alumnes i que no tenen recursos per gestionar-los ni reben resposta de l’administració. Els docents parlen d’intents de suïcidi al mateix institut i d’agressions físiques molt serioses a membres de la comunitat educativa. Segons els mestres, han demanat més personal pedagògic per prevenir els casos més greus, però l’administració no els ha fet cas.

En un comunicat, han assenyalat que «el nombre i la gravetat dels incidents relacionats amb la salut mental han augmentat exponencialment els darrers anys» fins a arribar als 15 procediments oberts per conductes suïcides, autolesives o violentes.

Alguns especialistes diuen que hi ha un canvi cultural que exposa els adolescents a una nova situació ambiental produïda per les xarxes socials. Pensen que aquest tipus d’alteracions en la conducta, no l’havien vist mai en aquesta proporció. El psiquiatre especialista en salut mental Néstor Szerman, no s’està d’apuntar cap a les xarxes socials com el principal causant de l’augment d’aquest desori.

Per un altre cantó, tenim el maleït bullying que ningú dubta de la seua constant malifeta. De com pot arribar a ofegar, a amargar-li la vida a qualsevol persona. Tot i que l’afer no és nou. Els qui ja tenim una edat en podríem parlar, però no crec que poguérem arribar a posar exemples semblants a les bestieses que estem veient i comprovant en l’actualitat. Però és que a més, aquesta manera d’assetjar a una persona, té més canals, hi ha més alternatives. També mitjançant les xarxes socials es pot fer aquest ofegament i persecució a una persona. Internet t’ho posa en safata! Ara, sembla que aquells que practiquen el bullying, és a dir, els assetjadors estan en situació de comportament suïcida molt alt, encara que tal volta no ho saben.

En aquestes edats hi ha una gran manca de valors. La persona està començant a madurar i és molt vulnerable als corrents que li arriben de l’exterior i no té recursos per destriar el que és oportú del que no li cal. Si no té un bon suport per part de la família, algun col·lectiu o alguna bona persona, està a l’albir d’allò que més se li apropa. Ja sabem tots el que hi ha més a prop de molts adolescents: consum de substàncies, assetjament per Internet, problemes a l’escola, a la família, depressió, embarassos no desitjats, fracàs escolar…

Tot aquest panorama tan apocalíptic, evidentment, no és el que està a sobre de tot el nostre jovent. Però no hi ha cap dubte que abasta massa adolescents que no entren en la roda del sistema d’ensenyament i tampoc no veuen una alternativa a posteriori. Aleshores el túnel s’enfosqueix, no s’hi veu cap eixida i es tria el camí de la desesperació.

No és cap proposta remeiera. Però, fa pocs anys es parlà de recuperar la figura de l’aprenent a les empreses i tallers. Seria molt convenient que es reconsiderés la qüestió, atès que si a partir dels catorze anys fora possible donar entrada al món laboral als aprenents, tot i que el seu fora un sou a cavall entre el simbòlic i el realment crematístic, potser s’alleugeria un greu ­drama que ara i ací està ferint (autolesionant) a moltes persones i famílies, i que ningú sap, tot i la seua importància social, com posar-li remei.

Comparteix

Icona de pantalla completa