Diari La Veu del País Valencià
El dret constitucional d’accés dels grups socials als mitjans de comunicació

L’article 20.3 de la nostra constitució diu: «La llei regularà l’organització i el control parlamentari dels mitjans de comunicació social dependents de l’Estat o de qualsevol ens públic i garantirà l’accés a aquests mitjans dels grups socials i polítics significatius, respectant el pluralisme de la societat i de les diverses llengües d’Espanya».

L’accés dels grups socials als mitjans de comunicació és un dret constitucional, que a més és imprescindible per garantir el dret a la informació de la ciutadania. Els punts de vista de les entitats i associacions han de formar part de la creació de la informació i opinió pública. Més encara quan es tracta d’associacions no lucratives, que treballen pel comú. Cal enriquir la nostra dieta mediàtica amb la seua incorporació.

La realitat associativa espanyola necessita ser reforçada. Segons el CIS, menys del 17% de la població major de 18 anys, pertany a alguna associació, de qualsevol mena (incloent-hi esportives, culturals, religioses, festives, etc.). Cal donar visibilitat als nostres grups socials, incorporant-los a la comunicació.

El dret d’accés dels grups socials ha estat oblidat, encara que totes les normatives de creació dels mitjans de comunicació públics: RTVE, els mitjans públics autonòmics, els mitjans municipals , etc. contemplen aquest dret; però en canvi no el practiquen o almenys de manera significativa. Tampoc la Llei General de la Comunicació Audiovisual, aprovada en juliol passat, fa cap menció a aquest dret, tot i que per tractar-se d’una llei bàsica s’esperava que desenvolupara la Constitució.

Ara es donen noves oportunitats per a l’esperança, volem il·lusionar-nos, treballarem perquè es materialitzen. Algunes d’aquestes oportunitats:

· Fundación Alternativas ha tractat el tema en el seu informe anual del 2022 sobre el «Estado de la Cultura en España»

· ACICOM i la Càtedra PAGODA hem organitzat una Jornada sobre el Dret a Saber, centrada en el Dret d’Accés i una trobada amb «Teledetodos», amb persones expertes.

· RTVE ha organitzat una Jornada sobre La participació Social als mitjans de comunicació públics que suposa un important pas endavant.

· El nostre País ha estrenat el Consell de l’Audiovisual, màxima autoritat reguladora en el camp audiovisual (només Catalunya i Andalusia el tenen) que té totes les competències per fer complir amb les normatives que obliguen a garantir aquest dret.

· En les Corts Valencianes es troba en tramitació la Llei de Participació Ciutadana i Foment de l’Associacionisme. En gener estan previstes les compareixences de la societat civil, on plantejarem de nou com és possible que una llei com aquesta «no diga ni mu», sobre el dret d’accés dels grups socials. Esperem aconseguir la seua introducció en el text legislatiu.

· La Xarxa d’Emissores Municipals, sota el paraigua de la FVMP, ja és una realitat, amb més de 30 emissores públiques, que haurà de garantir aquest dret.

· El Consell de Ciutadania de la CVMC ha plantejat un full de ruta per impulsar i garantir l’exercici d’aquest dret d’accés al Consell Rector. Avui tenim la bona notícia que el Consell Rector ha aprovat la constitució d’una comissió mixta: Consell de la Ciutadania – Consell Rector per al seu impuls i veure com anar implementant diverses mesures. Accions que volen implicar als poder públics (especialment Conselleria de Participació i Conselleria de justícia) a À Punt, als i les professionals de la comunicació, i com no, als grups socials.

Treballem per tal que en 2023, es faça realitat l’article 20.3 de la nostra Constitució després de 44 anys sense concretar-ho, aconseguint així que l’exercici del Dret d’Accés dels Grups Socials als mitjans de comunicació siga una realitat.

T’apuntes per aconseguir-ho?

Comparteix

Icona de pantalla completa