Diari La Veu del País Valencià
Marxa a peu al camp de concentració de Portaceli

El passat diumenge dia 23 d’octubre es va realitzar la 1a Marxa a Peu, des de l’estació del Metro de Bétera fins al que va ser el camp de concentració franquista de Portaceli, el que actualment és l’Hospital Doctor Moliner, al TM de Serra, a la comarca del Camp del Túria.

Va estar organitzat per una comissió composta per diverses organitzacions, per tal d’honrar a qui van lluitar per la llibertat i la República, recordant el que va passar l’octubre del 1939, quan uns milers de presoners republicans provinents principalment del camp de concentració d’Albatera, arribaren a l’estació del trenet de Bétera amuntegats en vagons de ramat i una vegada allà, els obligaren a caminar costera amunt per un estret camí que, després de 8 km de forçada marxa, els portaria a l’edifici d’un hospital a mitjan construcció, on s’havia preparat el que va ser durant quatre anys Camp de Concentració de Portaceli.

Ja al seu temps, l’Associació Standbrook del centre d’Estudis i Documentació de la Memòria Republicana, composta entre altres per familiars d’antics passatgers d’aquell vaixell carboner britànic que va eixir del port d’Alacant cap a Orà a les darreries de la guerra civil, va proposar una marxa a peu des de Bétera a Portaceli a fi de recuperar i difondre a la memòria pública el, molt poc conegut, Camp de Concentració de Portaceli, una Marxa que recorregués el mateix trajecte que van fer els reus.

Fer eixa marxa era un somni que molta gent republicana volia veure fet realitat, està clar que els 15.000 presoners republicans que per allà passaren es mereixien que se’ls honrés, com també era ben patent que calia fer saber l’existència d’eixe Camp de Concentració, i les tortures i morts que allà varen esdevenir, per tal de recuperar la nostra història, aprendre d’ella i que mai no es torne a repetir res semblant.

El fet que en esta marxa, preparada en un temps rècord i amb uns mitjans molt reduïts, hagen participat més de 300 persones denota que feia falta muntar-la. La gent, sense cap recomanació prèvia, no va aparèixer amb cap bandera partidista, portaven la que a tothom unia, que no era altra que la tricolor republicana, i allò va contribuir perquè es respirara un ambient de camaraderia, amb un esperit republicà que surava entre la gent, tota ella imbuïda per una idea i un desig, el d’aconseguir proclamar algun dia una República basada en els principis de la igualtat, justícia i fraternitat.

Eren gent de totes les edats i de tot arreu del País Valencià, igual del Baix Segura que de les comarques del nord, que feren que, el que era una modesta convocatòria, es convertira en un esdeveniment exitós, molt per damunt del que pogués esperar-se per part de la gent que ho va organitzar.

Si en la jornada hi hagué algun protagonisme, va ser el dels familiars de militars republicans que estigueren allà empresonats i que al moment del parlament, ens varen fer uns comentaris emocionats del que ells sabien i bé recordaven.

Per tot això, a qui tinguérem alguna cosa a veure en la seua realització, no ens queda una altra que agrair a tota la gent que la va fer possible i fer ja la crida pel pròxim any, allà al mes d’octubre, per convocar el món republicà sense exclusions, a la segona Marxa de Bétera al camp de concentració de Portaceli, que amb tot el que ara hem aprés, segur que serà molt més àmplia i participativa. Allà us esperem!

Comparteix

Icona de pantalla completa