El castell de Petrés, dels Aguiló o del Baró de Petrés (el Camp de Morvedre) és una fortalesa construïda el segle XIV que, segurament, s’assenta sobre una torre musulmana. Es va alçar per ordre de Joan Aguiló Romeu, que el 1340 es va convertir en senyor del lloc. L’edifici, que tenia una funció més residencial que militar, va adquirir molta importància en la guerra del Francés, ja que va ser el centre d’operacions de les tropes napoleòniques per a la conquesta de Sagunt. De fet, està ubicada en un punt des del qual es domina el camí vell de la capital de la comarca.

El cos principal, de planta quadrada, és un exemple de palau gòtic valencià. Està emmurallat i disposava d’una torrassa emmerletada.

S’hi accedeix per una portada amb arc de mig punt. Un arc carpanell dona pas al pati, de planta rectangular, al qual s’obrin, mitjançant arcs, algunes estances laterals, i on hi ha l’escala que puja a la planta principal. Sota el pati, hi ha l’antiga cisterna que recollia les aigües pluvials. En les primeres dècades del segle XX, encara en perdurava la torre.

La fortalesa ha estat espoliada i abandonada. Per això, ha desaparegut també la capella dedicada a la Puríssima Concepció, tot i que encara es poden veure les restes del pou i l’aljub, a l’altre costat de la carretera que passa pel costat. L’estat de ruïna és especialment visible a l’interior, on s’han enfonsat la totalitat de les dependències.

Comparteix

Icona de pantalla completa