Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana més impostos als rics i que els contractes públics prioritzen les empreses que millor paguen

La síndica de Compromís a les Corts, Papi Robles, ha instat el president de la Generalitat, Ximo Puig, al fet que la reforma fiscal que ha anunciat aquest dimarts siga més profunda i incloga menys impostos per a les rendes més baixes i una major aportació dels més rics, amb l’objectiu de «blindar» el finançament dels serveis públics.

En el seu primer debat de política general, Robles també ha avançat que la seua coalició tractarà d’impulsar en la llei d’acompanyament als pressupostos del 2023 la introducció d’una clàusula de «garantia salarial» perquè les ajudes i contractes públics prioritzen les empreses que millor paguen; és a dir, per damunt dels convenis col·lectius.

La portaveu de Compromís ha saludat la reforma fiscal anunciada per Puig que preveu deflactar l’IRPF per a rendes inferiors a 60.000 euros, encara que ha advocat per anar més enllà i ha rebutjat el debat «trampós» d’abaixar impostos per part de l’oposició. «La qüestió és a qui van dirigits i a què es dediquen els diners», ha recordat, i ha criticat que el PP té «tanta obsessió d’abaixar impostos perquè s’ho emportaven tot» quan governaven abans del 2015.

En aquesta línia, Robles ha al·ludit a la «garra» que la síndica del PP, M. José Catalá, ha exigit a Puig per a recordar «la garra de la Gürtel, Ciegsa o Cooperació», casos de corrupció relacionats amb representants de l’anterior Consell.

A més, ha garantit que Compromís sempre lluitarà per la progressivitat fiscal, per la desprivatització dels serveis públics i per combatre l’emergència climàtica des de la justícia social perquè, en cas contrari, «segurament no estarem fent res».

Esperança després d’un «any complicat»

Robles ha reivindicat tot això amb il·lusió i esperança. «Tenim l’obligació de dir a la ciutadania que estem preparats i continuem avant, perquè la corrupció no pot tornar», ha asseverat, després d’un «any complicat» tant per a les famílies com per a la coalició.

I és que la síndica ha proclamat que la política no va «ni d’argumentaris ni de caps a Gènova o a Ferraz», sinó d’atendre les necessitats de la gent. «Els caps de Compromís són exclusivament els valencians», ha recalcat.

Per això ha tornat a exigir que es tramite conjuntament entre el Congrés i les Corts la proposta presentada per Joan Baldoví d’una llei de finançament autonòmic just. Ha avançat que iniciaran una ronda de reunions amb la resta de grups parlamentaris per a «fer-lo possible».

Una altra de les peticions que ha traslladat a Puig és «accelerar al màxim» la tramitació d’iniciatives legislatives per a complir amb l’acord del Botànic, habilitant per a això el mes de gener com a hàbil per a plens i comissions.

També ha avançat que proposaran que els pressupostos incloguen una línia de l’Institut Valencià de Finances (IVF) que finance la instal·lació de plaques solars en edificis residencials, així com que presentaran a les Corts la iniciativa d’aprovar una carta municipal de València -prevista des de la llei de règim local del 2010- si els treballs de la comissió mixta no fructifiquen.

Comparteix

Icona de pantalla completa