Diari La Veu del País Valencià
Unides Podem planteja al Congrés l’impuls de cooperatives energètiques i que els habitatges de la Sareb passen a ser públics

Unides Podem ha reclamat al Congrés que s’impulsen les cooperatives energètiques sense ànim de lucre. Ho ha fet a través de la diputada valenciana Marisa Saavedra, que ha enregistrat una proposició no de llei (PNL) perquè el Govern espanyol fomente aquestes entitats «que proporcionen un accés just i assequible als recursos locals d’energia renovable». Saavedra ha fet aquesta proposta amb el diputat basc Roberto Uriarte, i la coalició pretén que l’Executiu espanyol promoga un pla interdepartamental de suport a la figura de la cooperativa energètica sense ànim de lucre en col·laboració amb les comunitats autònomes, cosa que «permet un accés just i assequible a recursos locals d’energia renovable i a altres serveis relacionats amb l’energia».

El text demana la modificació de la Llei de Cooperatives per a la inclusió d’aquesta mena de cooperatives entre les classes reconegudes. També proposa un canvi en la llei de règim fiscal d’aquestes entitats per considerar-les especialment protegides, atorgant prioritat als plans estatals de producció, distribució i consum energètic a través d’una dotació pressupostària específica destinada a ajudes o programes.

La coalició també insta el Govern estatal a promoure aquesta mena de cooperatives en el procés de transposició de la Directiva del Parlament Europeu i del Consell sobre normes comunes per al mercat interior de l’electricitat, valorant així la rendibilitat social i econòmica en el canvi de model energètic.

Marisa Saavedra ha indicat que les comunitats d’energia renovable representen una alternativa en el mercat i una «filosofia» diferent d’iniciativa econòmica similar a les cooperatives. També diu que «tenen un impacte social potencialment molt alt i amb avantatges molt competitius respecte als actors tradicionals, ja que permeten als consumidors prendre el control i la responsabilitat de l’autoabastiment, a més de promoure la democràcia energètica».

Aquesta no és l’única PNL plantejada per Unides Podem al Congrés aquests dies, atès que la reclamació del vicepresident segon valencià, Hèctor Illueca, també s’ha transformat en una iniciativa d’aquest tipus. Es tracta de la demanda que els habitatges de la Sareb passen a ser públics. Marisa Saavedra ha explicat que la diputada Pilar Garrido, portaveu d’habitatge del Grup Parlamentari, està defensant al congrés aquesta PNL, enregistrada al febrer, que exigeix destinar a lloguer social el parc d’habitatges del banc dolent després de la modificació de l’estatut de constitució de la societat de gestió d’actius procedents de la reestructuració bancària per permetre a l’Estat una participació majoritària en la companyia pública.

Marisa Saavedra, Rosa Maestro i Txema Guijarro, diputats d’Unides Podem, han destacat que aquest plantejament està sent defensat pel vicepresident segon valencià, Hèctor Illueca, des de fa mesos amb la intenció de «oferir instruments efectius a les administracions territorials competents per a donar resposta a les situacions de dificultat d’accés a l’habitatge, així com per a augmentar l’oferta a través de l’ampliació dels parcs públics de les comunitats autònomes».

Els morats han aclarit que s’ha d’afavorir la permanència dels ocupants als habitatges i que cal prohibir els desnonaments de les famílies vulnerables, i demanen que la Sareb es convertisca en un instrument públic per a garantir el dret a l’habitatge.

Comparteix

Icona de pantalla completa