Diari La Veu del País Valencià
València exposa a la Cimera Europea d’Indústries Creatives el seu valor com a «motor econòmic»

La regidora d’Educació i Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez (PSPV), impartia aquest dijous una conferència a la Cimera ECIS’22, European Creative Industries Summit, en la qual ha posat en valor les indústries creatives i culturals com a «motor econòmic fonamental» per a les ciutats, i considera alhora que aquestes indústries han d’integrar els objectius de la sostenibilitat.

La Xarxa Europea d’Empreses Creatives ha organitzat la Cimera Europea d’Indústries Creatives 2022 (ECIS22), on s’exhibeixen les millors pràctiques de les indústries culturals creatives, així com les polítiques de reorientació i reformulació dels sectors professionals que s’estan portant a terme en l’actualitat.

A la cimera intervenien diferents experts en indústries culturals d’Europa, investigadors i investigadores d’universitats europees i membres de la Xarxa Europea d’Empreses Creatives, segons ha detallat el consistori en un comunicat.

Ibáñez, en representació de l’Ajuntament de València, ha impartit telemàticament la conferència «Indústries creatives, disseny i desenvolupament social», en la qual ha presentat les accions que desenvolupa la ciutat i ha posat en valor que les indústries creatives i culturals són «un motor econòmic fonamental per a les ciutats».

A més, subratllava la importància de promoure la professionalització del sector, la consolidació de l’intercanvi internacional i la visibilització de les dones creadores. «És fonamental el treball d’accessibilitat als diferents públics per a consolidar la cultura com un dret», ha dit.

La regidora insistia que la ciutat de València és «un exemple destacat de com les ciutats creen el marc públic i social perquè les indústries culturals i creatives aprofiten el seu potencial d’innovació». «Des de València, considerem bàsic el foment de la cultura que integre els objectius de la sostenibilitat. No només per a reconéixer els indicadors de desenvolupament clàssics com ara el Producte Interior Brut o l’ocupació, sinó també condicions d’hàbitat, de qualitat de vida o de benestar», ha argumentat.

Ibáñez també destacava que València «compta amb fortaleses, visibles en sectors com ara el del disseny, el còmic, la il·lustració, les arts escèniques, el sector audiovisual, la música, la literatura o les arts visuals». I per aquesta raó argumentava que «és important continuar impulsant estratègies generals que elaboren camins transversals que sumen amb la societat, com ara l’impacte de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, el suport al teixit associatiu i professional, les indústries culturals o les universitats, i amb la voluntat de postular València com a candidata per a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO».

La regidora també ressaltava el protagonisme dels festivals urbans, que són «una vertadera marca de la ciutat, que connecten la creació, la indústria i la participació de la ciutadania, i aconsegueixen posar en valor la identitat dels barris de la ciutat». Ibáñez també ha destacat les accions per a activar els públics des de l’accessibilitat a la cultura, i ha explicat les activitats que està desenvolupant la ciutat dins del marc de la Capital Mundial del Disseny 2022, concretament les vinculades a l’educació i a la inclusió social des d’aquest àmbit, tot destacant el projecte «Diseño: Lo Por Venir», desenvolupat per IDECART amb la col·laboració de la regidoria de Joventut.

L’objectiu, deia Ibáñez, és generar noves realitats, relacions i valors en el context de la inclusió a través del disseny, l’art i l’«arteràpia», i s’ha materialitzat en un projecte de cocreació en col·laboració amb persones joves d’un centre d’inserció sociolaboral.

D’altra banda, la xarxa de col·legis de la ciutat de València va intervindrée en el programa de la Ciutat Educadora, visualitzant la importància del disseny com a eina que afavoreix i potencia el desenvolupament i la transformació de la ciutat. Cada centre va dissenyar el seu propi cartell, en el qual van representar la importància del disseny per a la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa