Diari La Veu del País Valencià
Cinc reptes per a incentivar en els joves la protecció del riu Palància

Especialistes del Departament de Geografia de la Universitat de València promouen un projecte pilot per a conscienciar la joventut en la protecció del riu Palància. La iniciativa, basada en una metodologia mixta que reuneix els canals educatius tradicionals, a través de les aules dels centres d’educació secundària, i les xarxes socials més pròximes als joves, sota supervisió adulta, llançarà cinc reptes centrats a la desembocadura, amb el lema «Coneix, cuida i protegeix el teu riu».

«Joves pel riu Palància: la Geografia a peu de llit» és el títol del projecte, dirigit per la catedràtica Ana M. Camarasa. Aquesta mateixa setmana han començat les activitats amb un curs oferit pel CEFIRE de Sagunt (el Camp de Morvedre) per al professorat dels centres de secundària de la comarca. Al curs, han assistit també els voluntaris d’Acció Ecologista Agró, encarregats de donar suport al coneixement del riu mitjançant recorreguts de temàtica mediambiental, ha informat l’entitat acadèmica.

A partir d’ací el projecte es desenvoluparà de manera presencial en els instituts de secundària, al mateix riu i a través de les xarxes socials. Es tracta d’una iniciativa duta a terme des del Vicerectorat de Cultura en la secció «Territori i Societat», amb la qual s’inicia una nova línia denominada «Coneixent el Territori», l’objectiu del qual és «aproximar la Universitat al territori mitjançant processos de col·laboració ciutadana».

El riu Palància és un sistema fluvial amb una conca de més de 976 quilòmetres quadrats que naix al Toro (l’Alt Palància) i desemboca als termes municipals de Sagunt i Canet d’en Berenguer (el Camp de Morvedre). Encara que presenta un règim fluvial de circulació contínua a la capçalera, a partir de Sot de Ferrer (l’Alt Palància) només porta aigua quan es registren pluges d’una certa importància. Això fa que la desembocadura romanga seca la major part del temps i que, tant a Sagunt com a Canet d’en Berenguer, la percepció del llit com a riu s’haja desvirtuat. A això, s’hi afegeix el «fort caràcter industrial» del Port de Sagunt, una circumstància que «desvincula la ciutadania d’aquesta zona més que en altres trams amb major tradició agrícola».

No obstant això, el riu constitueix un espai verd d’«inestimable importància ecològica» per a l’entorn que, en opinió de les persones impulsores d’aquest projecte, «ha de ser valorada». «Fins a l’actualitat, cap dels plans de restauració de la desembocadura que s’han dut a terme ha resultat efectiu, en gran part per inadequació de les mesures aplicades, fet que evidencia un gran desconeixement de la dinàmica fluvial», han afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa