València, seleccionada per a un projecte europeu que dissenyarà polítiques de transició ecològica inclusiva

Les altres ciutats que hi participen són Vitòria-Gasteiz, a Euskadi; Wroclaw i Łódź, a Polònia, i Gant, a Bèlgica

València serà una de les cinc ciutats on es desenvoluparà el projecte europeu «Fair Local Green Deal» durant els pròxims dos anys. A més del Cap i casal, hi participen Vitòria-Gasteiz, a Euskadi; Wroclaw i Łódź, a Polònia, i Gant, a Bèlgica. La iniciativa permetrà estudiar al llarg d’aquest període com afecten les polítiques mediambientals la vida de la ciutat per a elaborar un full de ruta que evite que la transició ecològica augmente les desigualtats socials.

«L'objectiu -explica el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramon- és que els veïns i veïnes de València participen en la presa de decisions de l'Ajuntament en matèria de medi ambient, perquè les polítiques locals facen compatible la protecció del medi ambient i la protecció social».

«Fair Local Green Deal» és finançat per la Comunitat Europea i la Fundació Porticus, que pretén fomentar processos participatius i elaborar des de la ciutadania els Acords Verds Locals. Així, a València, la Fundació València Clima i Energia establirà contacte amb els diferents agents socials, incloent-hi els grups més vulnerables de la població, per a analitzar les polítiques ambientals urbanes existents i plantejar-ne noves, alhora que es promouen la justícia i l'equitat.

Per a Ramon, «València està compromesa amb la transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic, al mateix temps que està compromesa amb les polítiques socials i inclusives». «Es tracta de trobar sinergies i veure com tots dos objectius poden combinar-se, estudiar quines mesures es poden prendre des de l'administració per a fer que l'ecologia i la justícia social vagen de bracet. Per això volem obrir aquest procés d'escoltar i intercanviar experiències», afegeix.

«Amb la vista posada en els compromisos de la Mission València 2030,  l'Ajuntament treballa ja en el disseny de la ciutat del futur per a la transició energètica, fomentant l'ús d'energies netes o impulsant la constitució de comunitats energètiques, però també desenvolupa polítiques per a lluitar contra la pobresa energètica i defensar el dret a l'energia com un pilar bàsic de l'estat del benestar», subratllen fonts municipals. Així mateix, afirmen que el programa «Fair Local Green Deal», un Pacte Verd per a una transició ecològica justa, «ha valorat aquesta implicació de l'administració en la lluita contra el canvi climàtic i també la predisposició de l'Ajuntament a promoure la participació ciutadana i la cogovernança en la presa de decisions».

La primera reunió dels responsables del projecte de cadascuna de les cinc ciutats tindrà lloc el 27 i 28 de setembre a Vitòria-Gasteiz. Durant dos anys es treballarà de manera local per a després fer una posada en comú dels cinc municipis pilot. Posteriorment, en el primer semestre del 2024, s'elaborarà un document que recollirà recomanacions que serviran a tots els municipis de la Unió Europea en matèria de polítiques ecològiques i socials.