Diari La Veu del País Valencià
Una ruta per a conéixer les oliveres mil·lenàries del Maestrat

La 12a ruta guiada que ha programat enguany la Diputació de Castelló per a donar a conéixer els diferents espais naturals de rellevància, singularitat i bellesa de les comarques del nord del País Valencià proposa conéixer les oliveres mil·lenàries del Maestrat, en concret a Canet lo Roig, el dissabte primer d’octubre entre les 18 i les 21 h.

No existeix en cap altre lloc d’Europa una quantitat d’arbres mil·lenaris tan gran com en aquesta comarca. Arbres que, empeltats des de temps dels ibers, continuen donant el seu millor fruit hui dia després d’haver superat incendis, gelades, sequeres… Al Maestrat i al Montsià es treballa per la recuperació d’aquest patrimoni natural de la mà d’organitzacions com la Taula del Sénia, cooperatives i empresaris.

Durant aquesta ruta de 7,5 quilòmetres es visitarà la font romana del Vilagròs, un aljub d’època musulmana, l’Olivera del Notari i les Oliveres del Vilagròs, tan antigues que és impossible saber amb certesa la seua edat. Alguns dels arbres van abastir d’oli i olives fenicis i romans i van servir d’aixopluc i entreteniment a infants i animals d’èpoques passades. I ara encara són capaços de produir olis de gran qualitat.

Font de Vilagròs

Les oliveres mil·lenàries tenen un mínim d’1,5 metres d’alçària i 3,5 metres de perímetre de tronc, unes mesures excepcionals que posen de manifest la longevitat de les seues vides, testimonis vius i productius de la nostra història.

Les rutes són gratuïtes, amb reserva prèvia fins a completar aforament. La inscripció es podrà fer des de 15 dies abans de la data. Les persones interessades poden formalitzar les reserves a la web de la Diputació de Castelló.

Comparteix

Icona de pantalla completa