Diari La Veu del País Valencià
Sudoku, el millor entrenador per al cervell

El Sudoku va ser creat pel matemàtic suís Leonhard Euler en el s.XVIII, qui va crear un sistema de probabilitats per a no repetir cap número, però no va ser fins 1970 que comença a publicar-se com a passatemps en una revista i sota el nom de Number Place. Finalment, un empresari japonés, Kaji Maki, empresari i president de Nikoli (empresa dedicada a la fabricació de jocs d’enginy) l’any 1984, li canvia el nom per l’actual.

El Sudoku és un tipus de trencaclosques amb una estructura fixa composta de 9 quadrícules dividides cada una d’elles en 9 caselles. Aquesta és la seva versió original, si bé existeixen moltes variants com el Sudoku Killer, el Sudoku Papallona, el Sudoku Molí de Vent, etc. i altres tantes segons la grandària i complexitat, com el megasudoku de 16×16 caselles.

L’objectiu del joc consisteix a completar el tauler, col·locant els números de l’1 al 9 sense que es repeteixi cap número ni horitzontalment ni verticalment ni dins del mateix quadrant. Sol iniciar-se amb alguns números descoberts, sent més difícil com menys números es donen ja per avançat.

Atès que el Sudoku no requereix de coneixements matemàtics, però sí de lògica, és apte per a tothom.

Entre els avantatges de fer Sudokus destaquem:

– Augmenta la paciència i la concentració.

– Estimula el cervell, disminuïnt el risc de patir Alzheimer i altres malalties neurològiques.

-Ajuda a relaxar-se.

Comparteix

Icona de pantalla completa