La torre de Càlig (el Maestrat) és una antiga construcció de vigilància, situada al carrer Major. És un dels elements patrimonials més identificatius del poble.

El primer document que en fa referència, del 1314, és un llibre de la visita pastoral a la diòcesi de Tortosa per part del bisbe Paholac en el qual apareix el dibuix d’una torre de guaita emmerletada. Altres documents que en parlen són la Crònica, de Martí de Viciana (1565), i les obres de Pascual Madoz (1849) i Carlos Sarthou Carreres (1913).

Segurament, estava vinculada al castell de Cervera del Maestrat. Aquest ús defensiu va durar fins al 1540, quan Càlig es va erigir en vila i la torre va passar a ser la seu de la Casa Capitular.

Va ser restaurada el segle XVII. Un dels vestigis d’aquesta intervenció és la inscripció de l’any 1625, acompanyada de l’escut del poble, a la llinda d’una de les finestres de la façana principal.

Un segle més tard es va fer una ampliació, alçant un edifici annex per situar les escales d’accés a les plantes superiors. Al segle XIX es va col·locar un pont que connectava la primera planta de la torre amb la casa de l’antic jutge, situada enfront. Aquesta connexió es va haver de retirar a finals del segle XX per motius de seguretat a causa del mal estat de conservació.

El passat segle també es van dur a terme accions de restauració, i hi van substituir la coberta a dues aigües per una de plana, i van col·locar merlets i una espadanya.

Presenta planta quadrangular i està dividit en planta baixa, primer i segon pis i terrassa. A l’interior de les dues primeres plantes, l’embigat de fusta descansa en una jàssera que divideix la sala en una crugia.

El rellotge

Al segle XIX s’hi va instal·lar un rellotge, fabricat per Talleres Cronos, de Roquetes (el Baix Ebre). El mecanisme es va posar en una cambra annexa en la qual hi ha una placa metàl·lica amb una inscripció que diu: «Sistema Redondo-Cuenca. Reloj núm. 6 para Villa de Calig. Año 1913». A més, hi ha altres inscripcions a les parets, com ara la que diu: «1. 11 Dia de Abril de 1918 ( … 1960) que da Cuerda Clemente Borras. Ultimo dia que da Cuerda 9 de abril de 1961 Clemente Borras».

L’edifici s’ha utilitzat com a Ajuntament, com a presó i fins i tot com a magatzem. Actualment, acull el Centre Cultural la Torre, la Casa de la Cultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa