Diari La Veu del País Valencià
Junqueras reivindica el compromís d’ERC amb la independència: «Ningú ens farà callar i no tenim por de ningú!»

«Ningú ens farà callar i no tenim por de ningú!». En un dels discursos més contundents i abrandats que se li recorda des que presideix ERC, Oriol Junqueras ha reivindicat el compromís del partit amb la independència. Durant l’acte que ha celebrat ERC la tarda d’aquest diumenge, Onze de Setembre, Junqueras ha situat la formació com la «millor eina» per construir la sobirania, alhora que ha destacat «l’herència» d’Esquerra dels qui van proclamar la república el 1931, i els qui van votar contra la Constitució el 1978. Al seu torn, el coordinador general i president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat els 90 anys d’història d’ERC i ha reclamat que l’independentisme tinga «vocació inclusiva».

En un to molt enèrgic -i que ha fet alçar el públic republicà-, Junqueras ha asseverat que «ningú» no farà callar els membres d’ERC a l’hora d’explicar la seua trajectòria independentista: «Ni aquells que es vesteixen amb togues, ni els qui s’amaguen a l’anonimat per insultar-nos i amenaçar-nos. Ningú no ens farà callar, i no tenim por de ningú!»

Junqueras, que va estar empresonat -i després indultat- pels fets de la tardor del 2017, ha subratllat que ningú no els convencerà que la «millor manera» de guanyar és ser-ne cada dia menys, i més febles. «Estem acostumats a construir grans majories», ha argumentat el president del partit, aclamat per les seues bases.

L’exvicepresident del govern català ha afegit que ERC són els «únics» que no han «renunciat mai» a obtindre l’autodeterminació, i ha apuntat que estan «absolutament convençuts» que s’està avançant «cada dia» en aquest camí.

Just abans, i en un vídeo des de l’exili, la secretària general republicana, Marta Rovira, ha constatat les «febleses» que va tindre l’1-O. La dirigent d’ERC, exiliada a Suïssa des de fa quatre anys i mig, ha apuntat que el 2017 va mancar «complicitat internacional», i que «ningú» no va reconéixer el referèndum fora de Catalunya. «Ens podem enganyar, però després no guanyarem. I no ens volem enganyar, volem guanyar». Rovira ha subratllat que el camí de la negociació i la taula de diàleg és el que pot aportar més passes per guanyar legitimació internacional.

El coordinador general d’ERC i president del Govern, Pere Aragonès, intervé a l’acte del partit per la Diada | Bernat Vilaró | ACN

El primer a parlar en l’acte de la vesprada ha estat Aragonès. El coordinador general d’ERC ha destacat la importància de la taula de diàleg, i ha reivindicat que ERC ha eixit al carrer hui i també «cada Onze de Setembre» per defensar la independència, tal com fa «cada dia» des dels carrers, els ajuntaments, el govern de Catalunya i les entitats i organitzacions.

El també president de la Generalitat catalana ha demanat que el projecte republicà «no exclogui ningú» i que, de fet, «abraci tothom». «Avui sortim al carrer, i sortirem cada 11-S. Ho farem sempre amb una vocació inclusiva. Sobretot cada dia des dels pobles, barris i viles hem de construir la majoria imparable, invencible, dels que somien i fan possible la llibertat», ha rematat Aragonès.

A l’acte, un dinar popular a Ronda de Sant Pere, hi han assistit unes 500 persones, entre militants d’ERC, Jovent Republicà i dirigents del partit com ara els seus consellers i conselleres, al costat del president Aragonès. El partit ha tornat a mostrar cohesió interna.

Abans hi ha intervingut el candidat a Barcelona, Ernest Maragall, que ha reivindicat els membres d’Esquerra a la taula de diàleg: «Vosaltres sí que sou defensors de la terra», ha proclamat. El regidor ha afirmat que vol convertir Barcelona en «la capital lliure més important d’Europa».

Comparteix

Icona de pantalla completa