Diari La Veu del País Valencià
El secretari d’Educació es reuneix amb els sindicats de la Mesa Sectorial per a tractar la suspensió de l’obligatorietat dels àmbits

Segons ha informat el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), el Secretari Autonòmic d’Educació, Miguel Soler, s’ha posat en contacte amb els cinc sindicats de la Mesa Sectorial per a tractar l’aplicació de la cautelaríssima del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) guanyada per UGT que suspén cautelarment l’obligatorietat dels àmbits en 1er de l’ESO el curs que ve.

Soler ha informat que la conseqüència de l’aplicació directa de la cautelaríssima, en cas que tots els instituts decidisquen no fer àmbits, és la pèrdua de 516 llocs de treball de professorat interí, que són els llocs autoritzats per a impartir la codocència dels àmbits i la reestructuració de tots els horaris abans del 12 de setembre. Si desapareixen els àmbits, desapareixen automàticament les places que s’han generat per a atendre’ls en règim de codocència dels àmbits. Igualment, s’haurien de repetir les adjudicacions de comissions de serveis, desplaçaments i supressions i les d’inici de curs de secundària, que afectarien a 12.073 docents, amb la qual cosa seria complicat garantir que el 12 de setembre començaria el curs amb les plantilles completes en els instituts, ha explicat.

La Conselleria, però, ha decidit parlar amb els sindicats per buscar fórmules legals perquè ningú se’n vaja al carrer i que el professorat afectat es mantinga almenys en un centre el més pròxim possible on han estat adjudicats en comissió de serveis, per desplaçament o supressió o en les adjudicacions d’inici de curs. La Conselleria convocarà una Mesa Sectorial el 28 d’agost per a tractar la qüestió i intentar assolir un acord per recol·locar legalment el professorat que es puga veure afectat.

També ha explicat que els instituts han de convocar un claustre i un consell escolar extraordinari per a decidir el manteniment o no dels àmbits abans de l’inici de les classes.

Igualment, la Conselleria ha informat que l’adjudicació del 5 de setembre només es realitzarà en el cos de mestres. La de secundària s’ajornarà fins que se solucione la problemàtica actual derivada de la sentència.

STEPV ha valorat positivament la voluntat de mantindre els llocs de treball del professorat interí i l’estabilitat del funcionariat de carrera que es puga veure afectat, estudiarà les propostes de la Conselleria i aportarà les propostes que considere escaients per garantir el treball i l’estabilitat del professorat.

STEPV també ha aprofitat la reunió per retreure al Secretari Autonòmic que «no atengueren les peticions dels cinc sindicats de la Mesa Sectorial durant la negociació del Decret de currículum de Secundària, que insistien en eliminar l’obligatorietat d’aplicar els àmbits en 1er de l’ESO». En concret STEPV va advertir de les conseqüències legals d’aplicar aquesta obligatorietat, ja que la normativa estatal deixa molt clar que la seua aplicació és voluntària per part dels centres.

Tot i que el TSJ encara no ha entrat al fons del tema, és previsible, segons STEPV, que la mesura cautelar es convertisca en definitiva perquè contradiu la normativa estatal.

STEPV es continua oposant a l’obligatorietat des àmbits, alhora que és partidari «d’afavorir l’autonomia dels centres perquè trien i decidisquen la seua organització acadèmica». Des d’aquest sindicat expliquen que «hi ha instituts que des de fa anys els estan aplicant i continuaran fent-ho, perquè consideren que és una bona mesura per al seu alumnat. Els àmbits són una mesura organitzativa, però també metodològica que necessita d’un acord del claustre, d’un treball de coordinació entre departaments i d’una formació i implicació del professorat afectat que no es pot imposar per decret, com ha fet la Conselleria d’Educació aquests darrers cursos i en el decret de currículum de Secundària publicat aquest mes d’agost», diuen.

Comparteix

Icona de pantalla completa