Diari La Veu del País Valencià
Salvem l’Ideal presenta instàncies a l’Ajuntament d’Alacant i a la Generalitat sobre el deteriorament interior de l’antic cinema

La plataforma Salvem l’Ideal, constituïda per a dotar d’un nou ús l’antic cinema ubicat al centre d’Alacant que a hores d’ara es troba en abandonament, ha comparat les fotografies de la instail·lació per dins que fetes al voltant de 2016 amb les que va publicar la premsa local en 2020, i ha descobert que l’interior protegit ha patit i pateix un procés de deteriorament. S’aprecia clarament, asseguren des de l’entitat, l’aparició de taques, bufades, despreniments i forats, a més de l’agreujament dels que ja hi havia en 2016. Cal recordar que aquest antic equipament cultural està inserit dins del Catàleg de Proteccions pel seu valor històric i patrimonial.

Per l’aspecte de les patologies, la plataforma considera que deuen haver sigut causades per filtracions d’aigua de pluja en l’edifici. «El creixement de l’arbre recentment retirat ja era indicatiu de l’existència de depòsits d’aigua en la coberta», apunten.

«Les dites patologies afecten greument alguns dels elements que posseeixen rellevància cultural segons els informes del Servici Territorial de Cultura i Esport d’Alacant, elements que la Direcció General de Cultura i Patrimoni va requerir a l’Ajuntament que protegira en el catàleg de proteccions en tramitació. Cal recordar també que, segons l’article 40 de les ordenances del “Plan Especial de Protección y Conservación del Centro Tradicional de Alicante”, els béns de rellevància local com el Cinema Ideal estan subjectes al nivell de protecció integral, que inclou l’interior», alerten des de Salvem l’Ideal.

Segons la plataforma, el deteriorament s’està produint per «la falta total de manteniment de la coberta i de l’interior per part de la propietat», ara en mans de l’empresa Akra Leuke SL. «Val a dir que, segons l’article 18 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, “Els propietaris i posseïdors de qualsevol títol de béns inclosos en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià estan obligats a conservar-los i mantenir-ne la integritat del valor cultural”», apunten.

Davant el que l’entitat considera un «incompliment del deure legal de conservació per part de la propietat», Salvem l’Ideal ha presentat una instància a l’Ajuntament d’Alacant en què sol·liciten que es prenguen «les mesures necessàries per a evitar que continue el deteriorament d’aquest edifici de gran valor patrimonial». Concretament, han demanat una inspecció completa de la coberta per a identificar l’origen de les filtracions, una inspecció de l’interior per a avaluar els danys i detectar tots els altres problemes «que amenacen la conservació», que es faça un estudi d’anomalies i patologies abans de qualsevol intervenció «per a determinar quina és la millor manera d’actuar i que es consoliden totes aquelles parts que pogueren estar deteriorades perquè l’estat de conservació no empitjore».

Salvem l’Ideal destaca que «tot ajuntament té l’obligació legal de protegir el seu patrimoni cultural segons l’article 4 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià i l’article 178 de la Llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana. Si, una volta notificat per nosaltres, l’Ajuntament no prenguera les mesures necessàries per a garantir la conservació de l’Ideal, estaria permetent la destrucció de l’interior protegit d’un bé de rellevància pública (BRL) i donaria la possibilitat de prendre accions legals contra la institució».

L’entitat ha notificat del deteriorament també a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, dirigida per Raquel Tamarit (Compromís), «perquè garantisca que l’Ajuntament d’Alacant compleix el seu deure i perquè faça un seguiment de qualsevol intervenció, arran de de totes les il·legalitats comeses en l’edifici des del seu tancament en 2003».

El grup municipal de Compromís ha recolzat les reivindicacions de la plataforma per a evitar el deteriorament de l’interior de l’Ideal. La coalició valencianista ha urgit la Regidoria d’Urbanisme perquè inspeccione l’immoble i dispose de tots els mitjans necessaris per a garantir que la propietat salvaguarde l’interior, i ha instat la Generalitat perquè seguisca el procés i que vigile perquè l’Ajuntament «faça el seu treball».

Pel que fa a l’exterior del cinema, Salvem l’Ideal ha sabut a través del Síndic de Greuges que l’Ajuntament d’Alacant va emetre una orde d’execució d’obres de rehabilitació el 26 de maig d’enguany en què exigien a la propietat el manteniment de les façanes principals de l’immoble. «Esperem que els treballs comencen prompte ja que, quan es va llevar l’arbre, es va arrancar un gran tros de la cornisa i es va deixar una part d’aquesta sense superfície superior aïllant i un dels ferros de l’armadura a la intempèrie. Es va generar així una bretxa encara més gran en l’envolupant de l’edifici, que permet l’entrada d’encara més aigua de pluja», conclouen des de l’entitat. Aquesta reclamació també ha estat feta pel grup municipal d’Unides Podem a l’Ajuntament d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa