Diari La Veu del País Valencià
Hostalers i comerciants rebran ajudes per a complir les mesures d’eficiència energètica

Generalitat, patronal i sindicats han acordat aquest divendres una línia d’ajudes perquè hostalers, comerciants i responsables d’establiments puguen complir les mesures d’eficiència energètica establertes pel decret que va aprovar el Govern espanyol fa unes setmanes.

La quantitat es concretarà pròximament, amb la previsió d’aprovar-les a primers de setembre, i els diners eixiran dels fons europeus Next Generation EU. I es canalitzaran, al seu torn, a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF) i la Societat de Garantia Recíproca (SGR).

Així ho ha explicat el president, Ximo Puig, després d’una reunió amb els secretaris generals de CCOO PV, Ana García; i UGT-PV, Ismael Sáez; i amb el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro; i al costat del conseller d’Economia, Rafa Climent (Compromís), i del d’Hisenda, Arcadi España (PSPV).

A més d’aquestes ajudes, amb la intenció de sufragar mesures com ara el tancament automàtic de portes, Puig ha garantit que s’estudiarà la possibilitat d’establir altres contribucions per als treballadors valencians que pateixen dificultats per a arribar a fi de mes per la inflació.

El president també ha recordat que la Generalitat compta amb un «ambiciós» pla de 53 milions d’euros per a millorar l’eficiència en seus de l’administració, amb fons europeus, que inclou una actuació de 10 milions a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València per a aconseguir un estalvi energètic del 30%.

De cara al futur, el president valencuà ha apostat per «anar més enllà» del decret del Govern espanyol, que «marca només un inici», perquè falta el pla de contingència estatal que s’aprovarà al setembre. I ha apostat, també, per anar cap a la producció europea d’energia sense oblidar la «solidaritat» entre estats.

Des dels sindicats, García (CCOO) ha plantejat establir «algun tipus d’ajuda» per a les famílies que no poden arribar a final de mes, i ha destacat el «full de ruta valencià» en el diàleg social. Sáez (UGT) ha advertit que la inflació és «l’única amenaça de recessió», i que és necessari «moderar determinats luxes» en els hàbits diaris.

Per part de la patronal, Navarro ha defensat que sectors com el del comerç i el de l’hostaleria necessiten suport per a complir amb el decret, i ha apel·lat a la conscienciació de la ciutadania per a rebaixar el cost de l’energia.

Després d’aquesta trobada, Generalitat i agents socials celebraran una reunió al setembre per a avaluar els últims plans adoptats, com el ‘Resistir’; analitzar noves propostes i abordar les mesures per a combatre la crisi energètica.

Comparteix

Icona de pantalla completa