Diari La Veu del País Valencià
L’incendi de la Marina Alta arriba també al Comtat i a la Safor i diverses poblacions han de ser evacuades

Cinc localitats més van haver de ser evacuades aquest dilluns de vesprada per l’incendi que es va iniciar el dissabte a la Vall d’Ebo, a la Marina Alta. Després d’haver hagut de desallotjar els veïns de la Vall d’Alcalà, les autoritats s’han vist obligades a fer el mateix amb Beniaia, Fageca, Famorca i Tollos. Aquestes cinc poblacions pertanyen ja a la comarca del Comtat. També forma part del Comtat el municipi de Planes, on hi ha el nucli de Margarida, que també ha hagut de ser desallotjat.

A Muro, localitat també ubicada al Comtat, s’ha instal·lat un alberg que organitza la Creu Roja, que se suma al que ja es va establir a Pego (la Marina Alta). José María Ángel, secretari valencià de Seguretat i Emergències, ha explicat que «s’estan fent les evacuacions de manera ordenada, mantenint les relacions corresponents amb els alcaldes i comptant amb el suport del Consorci per a minimitzar factors de risc». El foc també ha arribat al terme municipal de Vilallonga, que es troba a la comarca de la Safor.

La delegada del Govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, feia balanç de l’incendi que ha afectat 9.500 hectàrees de terreny en un perímetre de 65 quilòmetres. Són diverses les poblacions afectades. A banda de les citades anteriorment, hi ha també la Vall de Gallinera i els seus nuclis poblacionals de Benialí, Benisiva, Benitaia, Benirrama i la Carrotja; la urbanització El Calvari de Pego, la de Bassetes a l’Atzúbia i la del Pla de Petrarcos a Castell de Castells.

En total s’han desallotjat 812 vivendes, amb un total de 1.200 evacuats, als quals caldrà sumar els desallotjats dels últims municipis afectats. Les tasques d’extinció són tan complicades que s’han hagut de sumar mitjans aeris procedents de Castella la Manxa i de Múrcia.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, es desplaçava dilluns a última hora de la vesprada a a la zona, concretament al lloc de comandament avançat instal·lat a la Vall d’Ebo, on hi va haver l’origen del foc. Des d’allà ha lamentat que l’incendi «s’ha produït en el pitjor moment possible» i que «es desenvolupa amb unes dificultats que fan impossible extingir-lo amb la velocitat que voldríem».

De moment no hi ha la previsió de dur a terme més evacuacions, cosa que podria canviar si el vent torna a variar de direcció. Sí que es pronostica, en canvi, un oratge més favorable que podria fer augmentat la humitat i uns vents més frescos que podrien contribuir a la contenció de l’incendi les properes hores.

Puig també ha dit que la Marina Alta és «una de les més importants des del punt de vista del patrimoni natural» del País Valencià, s’ha compromès a «plantejar els instruments necessaris per a revitalitzar la comarca» i ha visitat les instal·lacions on la Creu Roja ha allotjat els veïns evacuats.

Comparteix

Icona de pantalla completa