Diari La Veu del País Valencià
UGT valora convocar una vaga d’ensenyament per la «imposició» dels àmbits en primer de l’ESO

UGT Ensenyament Serveis Públics del País Valencià està valorant la convocatòria d’una vaga en el sector de l’Educació a l’inici del pròxim curs escolar 2022-2023 com a «mesura de pressió» davant la «imposició» dels àmbits educatius en primer de l’ESO i amb la finalitat d’aconseguir revertir la decisió de la Conselleria d’Educació, dirigida per Raquel Tamarit (Compromís).

Aquesta iniciativa arriba després que UGT haja interposat un recurs contenciós davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) contra el currículum de l’ESO que estableix l’agrupació «forçosa» de matèries en secundària.

El sector d’Ensenyament de la UGT està valorant convocar una vaga educativa per a saber si compta o no amb el «suport suficient» i amb el seguiment per part del professorat afectat per l’agrupació «forçosa» de matèries per a la convocatòria de mobilitzacions i aturades, incloent la possibilitat d’una vaga a l’inici d’aquest curs.

El sindicat assenyala en un comunicat que valora aquestes mobilitzacions «extremes» per l’actitud de la Conselleria d’Educació «en contra de tot sentit comú, del diàleg i fins i tot en contra de la normativa estatal». UGT ha plantejat al professorat diverses alternatives perquè mostren les seues preferències: vaga per franges horàries concretes, alguns dies de la setmana de 10 del matí a 12 del migdia, dies sencers per setmana o fins i tot vaga indefinida a temps complet.

La decisió final es prendrà després de valorar el resultat de la consulta. UGT defensa que els àmbits han de ser «voluntaris» i que s’han de donar «bones condicions laborals per als qui decidisquen treballar d’aquesta manera i considere que aquest és un objectiu raonable i assumible».

«Davant l’autoritarisme i el menyspreu de la Conselleria d’Educació, estem disposats a les mobilitzacions, així com a continuar amb les accions sindicals ja en marxa», adverteixen des del sindicat.

Des d’UGT-PV, conjuntament amb la Plataforma de Docents No als Àmbits Imposats, han desenvolupat una campanya aquest curs centre a centre per a explicar el seu acord amb la «imposició» dels àmbits, i han arreplegat i enregistrat davant Conselleria més de 3.500 signatures de docents afectats «en temps rècord».

Tot i el canvi al davant de la Conselleria –cal recordar que Raquel Tamarit va substituir Vicent Marzà al mes de maig–, el sindicat critica que l’equip directiu d’Educació s’ha mantingut sempre «amb una actitud autoritària i impermeable davant qualsevol tipus de diàleg o negociació».

Pel que fa al Decret del Currículum de l’ESO, UGT-PV subratlla que a la Taula Sectorial tots els sindicats han coincidit amb la defensa de la voluntarietat dels àmbits.

Tot i el «rebuig unànime», la Conselleria d’Educació «es va negar a negociar, i ha optat per implantar per la força el model», diuen des d’UGT, que ha decidit presentar un recurs davant el TSJ contra la norma, que estableix l’ordenació i el currículum de l’ESO. Amb el recurs, el sindicat pretén que s’imposen mesures cautelars per a aconseguir que la norma es paralitze abans que comence el curs escolar.

UGT també destaca que Educació «ha retardat l’aprovació i publicació d’aquesta norma fins ben entrat el període de vacances, cosa que evidencia una falta de respecte i seriositat cap a tota la comunitat educativa». El sindicat, a més, va presentar fa setmanes una altra queixa davant el Síndic de Greuges per a defensar els drets laborals dels docents, de l’alumnat i el dels centres, segons indiquen.

«La comunitat educativa té dret a l’autonomia organitzativa i pedagògica, i l’alumnat a rebre una educació pública de qualitat, segons la normativa estatal», assenyalen des d’UGT-PV, que fan una crida al professorat «a mantindre la resistència i la mobilització davant l’autoritarisme de la Conselleria d’Educació».

El sindicat alerta que si finalment comença el curs impartint matèries per a les quals el professorat no té qualificació, UGT instarà els docents afectats a «no signar els horaris o a signar amb un «no conforme» i a secundar les accions que des del sindicat es realitzen, entre aquestes la convocatòria d’una vaga».

Comparteix

Icona de pantalla completa