Diari La Veu del País Valencià
Troben ceràmiques del Neolític en un clevill de la Cova de l’Or de Beniarrés

La segona campanya d’excavacions del Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) a la Cova de l’Or de Beniarrés (el Comtat) ha tret a la llum importants ceràmiques del Neolític amb representacions de l’astre sol en un clevill de la gruta. Arqueòlegs i especialistes han treballat durant juliol junt amb estudiants en règim de voluntariat procedents de diverses universitats.

S’emmarca en les exploracions del pla d’excavacions del centre, dotat amb un pressupost de 130.000 euros i amb la participació de més de 70 arqueòlegs del MARQ i voluntaris. «Enguany s’estan tornant a complir els objectius marcats per a avançar en la investigació en un espai tan rellevant com la Cova de l’Or, a fi d’aprofundir en el coneixement de la nostra història», ressalta la Diputació d’Alacant.

La campanya ha aconseguit documentar nivells més recents de l’ús de la gruta corresponents a l’època moderna (segles XVII-XVIII). A més de material ceràmic, com ara olles, cassoles i llibrells, s’han trobat restes de fauna i de combustió interpretats com a zones de corral per al tancament del bestiar domèstic dins de la cova. També s’han documentat nivells puntuals de l’època romana i ibèrica. Investigada en diversos moments del segle XX, la cavitat és considerada com un santuari del qual es van valdre els primers agricultors i pastors en el VI mil·lenni aC.

Sota la direcció de Consuelo Roca de Togores, Carlos Ferrer i Jorge A. Soler, enguany s’ha excavat un estret clevill obert a l’exterior, el registre del qual ha aportat fragments ceràmics de gots grans i altres amb decoracions entre els quals es determinen representacions astrals que confirmen la vinculació religiosa. Aquest registre dona notícia de la vida a l’exterior de la cavitat i apunta al fet que a l’esplanada d’accés a la cova es van poder practicar rituals vinculats la producció.

En un altre dels perfils, l’excavació ha permés aprofundir en la investigació dels moments finals del Neolític, en els quals el registre de restes humanes i elements com a gots ceràmics, penjolls elaborats amb petxines i pedres, objectes fabricats amb ossos d’animal, com a punxons, i altres amb pedra de sílex, confirmen l’ús funerari de l’espai.

La Cova de l’Or és un dels jaciments més representatius del País Valencià, clau per a la investigació del Neolític a la península Ibèrica, amb una seqüència que abasta des del 5600 al 2800 aC. La valoració d’aquest enclavament patrimonial, duta a terme per la Diputació d’Alacant a través de l’àrea d’Arquitectura i del MARQ, va culminar amb l’obertura al públic el juny del 2021, mitjançant visites guiades gestionades per la fundació del museu en col·laboració amb l’Ajuntament de Beniarrés.

Comparteix

Icona de pantalla completa