Diari La Veu del País Valencià
Torna l’ascensió a l’Alt de Guisop en homenatge a Enric Valor

El Centre Cultural Castallut, de Castalla (l’Alcoià), i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer (el Vinalopó Mitjà), organitzen un any més l’ascensió a l’Alt de Guisop (1.250 m), a la serra de Castalla, per celebrar l’eixida del sol el 22 d’agost, coincidint en el dia exacte del naixement d’Enric Valor.

El 2011 totes dues entitats van engegar aquesta iniciativa cívica, «L’alba de Valor», per homenatjar l’escriptor, que va viure sempre compromés amb la llengua i el País Valencià. La seua aportació va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació literaturitzada de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua va declarar el 2010 «Any d’Enric Valor», coincidint amb el seu centenari.

Posteriorment, s’hi van incorporar altres organitzacions com ara El Tempir d’Elx (el Baix Vinalopó) i El Teix d’Ibi (l’Alcoià). En la huitena convocatòria d’aquest ascens, s’hi van afegir La Cívica d’Alacant, la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, Terres del Vinalopó i el col·lectiu Gent de Valor. A més, en cada convocatòria, noves entitats s’hi han agregat o hi han pres part: la Càtedra Enric Valor de la UA, la Colla de dolçainers i tabaleters El Terròs de Petrer i el Centre Muntanyenc de Mutxamel (l’Alacantí).

L’elecció de l’espai no és casual, ja que l’Alt de Guisop, fet matèria literària amb el nom de l’Alt dels Eriçons, en Temps de batuda, és un indret estimat i sovintejat pel mateix Enric Valor. Des d’allí, descriu la nostra terra: «La mar es veia com una franja blava i remota que s’omplia d’or fos i de plata bellugadissa per davall del punt on s’aixecava el sol». Aquest indret simbolitza l’epicentre enlairat del món real, literari i màgic, alhora, del mestre i escriptor. Allí es fonen país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada.

Descens de l’Alt de Guisop

En aquesta celebració muntanyenca es tornarà a reivindicar diverses accions i mesures que dignifiquen la figura de l’escriptor castallut i la nostra cultura: la creació de la Fundació Enric Valor; incrementar la presència de l’obra narrativa de l’escriptor en adaptacions audiovisuals en totes les plataformes audiovisuals que prenen com a referent la nostra llengua i cultura, especialment en la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació; la recuperació efectiva i funcional de la Casa Valor, a Castalla, com a espai de memòria, estudi i projecció cultural; convertir la partida de Planisses —i també la contigua de Catí— amb els seus masos en un lloc públic de convivència mediambiental i cultural; denunciar el marc legal i jurídic que impedeix avançar en l’increment dels usos administratius i socials de l’idioma i els atacs per part de l’estament jurídic espanyol, i la implantació d’una escola valenciana plurilingüe vertebrada de manera inequívoca entorn del valencià, l’excel·lència i la qualitat educativa.

Casa Gran de Planisses

Inscripcions i aspectes tècnics

El dilluns 22 d’agost, amb vehicles propis: uns des de l’Esplanada, a Petrer, a les 5:15 h, i altres des dels afores de Castalla, a la Creu, a les 5.30 h, faran cap al Portell de Catí, on tothom, a peu, pujarà a l’Alt de Guisop.

Convé dur bon calcer, llanterna per als primers moments de la caminada, roba d’abrigar lleugera, capell, mascareta, botella d’aigua per a no compartir, i un petit mosset (galetes, fruita…).

Els assistents que voluntàriament ho desitgen poden aportar alguna botella de cava, herber, moscatell, etc. (begudes de la terra) per fer el brindis, que se servirà en gotets individuals de plàstic degudament manipulats.

Així mateix, qui vulga, pot dur textos breus del mestre Valor, o que s’hi relacionen molt directament, per llegir-los i compartir-los amb la resta d’assistents en un ritual tan senzill i emotiu com grandiós per l’entorn i qui motiva l’acte: Enric Valor, de Castalla.

Comparteix

Icona de pantalla completa