Diari La Veu del País Valencià
L’ONU demana cobrar més a les grans companyies energètiques: «Aquests guanys excessius han de pagar impostos»

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, considera que les companyies d’energia, petroli i gas haurien de pagar més impostos sobre els seus beneficis. «És immoral que obtinguen guanys rècord d’aquesta crisi energètica a costa de les persones i comunitats més pobres i amb un cost enorme per al clima», va declarar aquest dimecres en una conferència de premsa sobre l’impacte global de la guerra a Ucraïna. El màxim representant de l’ONU també va urgir «tots els governs» a gravar aquests «guanys excessius» com ho farà l’executiu espanyol, que prepara un nou impost sobre les companyies energètiques.

António Guterres va recordar a més que els guanys combinats de les empreses energètiques més grans del planeta van assolir prop de 100.000 milions de dòlars el primer trimestre d’aquest any i va considerar que hi ha d’haver més pressió fiscal sobre aquests marges. «Reclame a tots els governs gravar aquests guanys excessius i utilitzar els fons per donar suport a les persones més vulnerables en aquests temps difícils», va dir.

Segons el secretari general, «aquesta cobdícia grotesca està castigant les persones més pobres i vulnerables, mentre destrueix la nostra única llar comuna, el planeta», per la qual cosa va reclamar a la població enviar un missatge clar al sector dels combustibles fòssils disminuint la demanda d’hidrocarburs per obligar-los a invertir en energies netes.

«Hem vist guanys excessius, escandalosos a la indústria del petroli i el gas en un moment en què tots estem perdent diners. El que estem dient és que aquests guanys excessius han de pagar impostos i que els diners que s’obtinguen amb aquest gravamen s’han de posar a disposició dels més vulnerables i colpejats precisament pels alts preus que beneficien un nombre molt limitat de companyies al món», va precisar.

PSOE i Podem van registrar la setmana passada al Congrés dels Dipu­tats les pro­pos­tes de cre­ació de nous impos­tos als bene­fi­cis extra­or­di­na­ris de les grans empre­ses energètiques i la banca. Segons les ini­ci­a­ti­ves, l’impost a les energètiques serà de l’1,2% sobre l’import net de la xifra de nego­cis. No afec­tarà les empre­ses amb fac­tu­ració infe­rior a 1.000 mili­ons d’euros, i l’exe­cu­tiu espanyol espera que aporte 2.000 mili­ons l’any, és a dir 4.000 mili­ons en dos anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa