Diari La Veu del País Valencià
Aitana Mas visita Alacant i reivindica la necessitat de reforçar el sud al conjunt del país

Aquest dimarts, la llibreria Pynchon d’Alacant rebia la visita de la nova vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, qui es va incorporar a l’executiu valencià per substituir Mónica Oltra, la qual va dimitir arran de la seua imputació. Quan només falten deu mesos per a les eleccions valencianes, Aitana Mas ha reconegut la dificultat del moment per desplegar polítiques efectives, si bé sí que ha plantejat la possibilitat de cobrir algunes qüestions i de posar el sud valencià a l’agenda política del país.

Presentada per Natxo Bellido, portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alacant, ell mateix celebrava que la decisió de nomenar Mas com a vicepresidenta va ser «elegida per consens en una coalició en què, com a tal, s’acostuma a tardar per prendre les decisions». Tal com explicava ella mateixa, es trobava a Grècia de viatge quan li van proposar la seua entrada a l’executiu. Un viatge frustrat per la covid, que va haver de passar tancada a l’habitació de l’hotel en una estada que ella mateixa recorda amb dolor per la dimissió de Mónica Oltra.

«Mare, jove, dona i del sud»

Aquests són els quatre atributs que Mas ha volgut destacar del seu perfil i que diu reivindicar amb la seua tasca política. Argumentava també que «per defensar la conciliació familiar cal practicar-la», deia en referència a la seua condició de mare, estrenada fa menys d’un any, i recordava que «els principis portes endins, a la política, són fonamentals». Per això, malgrat l’agenda intensa que li espera, apostava per respectar la conciliació familiar com un principi bàsic a practicar, tot i les dificultats.

La vicepresidenta, que reconeixia la dificultat d’aplicar polítiques en aquests deu mesos restant de legislatura, sí que trobava aspectes possibles de millorar. Posava l’exemple del mecanisme informàtic per pagar la renda valenciana d’inclusió, establit per tandes per als beneficiaris. Ella mateixa, explicava, va ser criticada per xarxes socials fa només uns dies quan un grup de 3.000 persones cobertes per aquesta renda van protestar per no haver cobrat quan tocava. L’impagament es devia al fet que un sol error d’un d’aquests beneficiaris perjudicava la resta, atés que el sistema informàtic retirava tots els pagaments si un únic usuari cometia una simple equivocació, com per exemple introduir una xifra errada del seu número de compte bancari. «L’administració pot ser un malson», deia, «però coses com aquesta, tan poc vistoses i tan necessàries, intentarem arreglar-les en aquests 10 mesos».

Pel que fa a la condició geogràfica, Aitana Mas posava en valor el fet que tres dels quatre consellers de Compromís «són del sud», referint-se a ella mateixa, natural de Crevillent (Baix Vinalopó), i també a Mireia Mollà (Agricultura), d’Elx (Baix Vinalopó) i a Rafael Climent (Economia), de Muro (el Comtat), i lamentava que, tot i així, «a València em miren com la consellera exòtica». Per reforçar la seua agenda a les comarques del sud, la vicepresidenta deia que passaria dos dies a la setmana, dilluns i dimarts, a Alacant per fer agenda política, i lamentava també que «alguns partits utilitzen les singularitats comarcals per confrontar». Feia també una crida a «no caure en la automarginalitat», en referència a no utilitzar el fet de ser del sud com a protesta constant i, a canvi, prendre la iniciativa.

Qüestionada per les eleccions i pels conseqüents pactes electorals, reconeixia que ningú del cercle de la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz, impulsora de la plataforma Sumar, s’ha posat en contacte amb Compromís, si bé cap al setembre arribaran aquestes primeres converses sobre les quals la vicepresidenta valenciana no ha donat cap pista del seu parer.

Finalment, Aitana Mas també valorava positivament mesures com el Pla Edificant, visibles al sud, i demanava visibilitzar-les per donar projecció, també, al projecte de Compromís, de la salut del qual dependrà la reedició o no d’un tercer Botànic. A la seua xerrada assistien persones ben destacades del seu partit com ara el conseller Rafael Climent, l’exconseller Manolo Alcaraz, els regidors Natxo Bellido i Rafa Mas i l’exregidora d’Alacant Sònia Tirado.

Comparteix

Icona de pantalla completa