Diari La Veu del País Valencià
El Consell Valencià de Cooperació demana una investigació sobre la massacre a Melilla

El Consell Valencià de Cooperació ha aprovat en la seua reunió d’aquest dilluns una declaració en la qual s’exigeix una investigació «immediata i rigorosa» de la «massacre» ocorreguda a la frontera amb Melilla, segons ha informat la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

En la reunió del Consell, que estava programat per a rendir comptes sobre les polítiques de cooperació del País Valencià en 2021, partits polítics, ONGD, sindicats i universitats valencianes han aprovat la declaració sobre l’ocorregut divendres passat a la zona marroquina de la frontera amb Melilla.

La declaració també insisteix que s’exercisquen «les pressions polítiques i econòmiques que corresponguen sobre el Marroc per a depurar responsabilitats i garantir veritat, justícia i reparació per a les víctimes».

A més, demana la revisió «profunda» de les polítiques europees de protecció internacional «perquè es garantisca el dret d’asil i l’acolliment sense distinció entre persones refugiades de primera i de segona».

La Coordinadora Valenciana d’ONGD s’ha adherit al manifest de la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament, en el qual es lamenta la mort de persones migrants i també de les forces d’ordre, se solidaritzen amb les seues famílies i exigeixen una investigació judicial immediata que aclarisca els fets.

Les ONG que treballen en la frontera amb el Marroc denuncien «un augment de la violència arran de la represa de la col·laboració entre Espanya i el Marroc en matèria migratòria» i sostenen que acords d’aquest tipus «contribueixen a augmentar la violació dels drets humans».

Les entitats exigeixen una investigació «immediata que aclarisca l’ocorregut, depure responsabilitats i garantisca veritat, justícia i reparació a les víctimes» i que ha de realitzar el Govern espanyol, el marroquí i les institucions internacionals corresponents.

Així mateix, reclamen l’atenció sanitària adequada de les persones que han resultat ferides, la garantia plena dels seus drets, una identificació de les persones mortes i repatriació dels seus cossos als seus països d’origen, en col·laboració amb les organitzacions de migrants.

Les ONG també demanen la fi de les expulsions en calent, tal com exigeix l’ONU a Espanya «de manera reiterada» i que es garantisquen «vies legals i segures, com contempla la legislació internacional en matèria migratòria», una revisió de les polítiques europees i alerta sobre els discursos que qualifiquen de «violentes» a les persones migrants.

«Criminalitzar a qui fuig de conflictes i misèria alimenta els discursos d’odi i ens porta a situacions molt perilloses. Fem una crida a representants polítics, mitjans de comunicació i societat en el seu conjunt a fomentar relats que respecten els drets humans i promoguen la pau. No fer-ho ens porta a la més pura banalització del mal», avisen les ONG.

Comparteix

Icona de pantalla completa