Diari La Veu del País Valencià
Un documental analitza els últims anys del franquisme i la transició al País Valencià

El documental «Al borde del precipicio» proposa una mirada des del món de la cultura als últims anys del franquisme i els primers de la Transició democràtica al País Valencià. El llargmetratge, de Luis Plá Alós i Miguel Hernández Alepuz, es projectarà dimarts 28 a les 17.50 hores a la Sala SGAE Centre Cultural de València, al número 6 del carrer Blanqueries del Cap i casal. La sessió serà gratuïta, prèvia inscripció, i comptarà amb l’assistència dels cineastes.

La pel·lícula es desenvolupa al voltant d’una sèrie d’entrevistes a 14 persones vinculades al panorama cultural valencià: Lucia Aragó, sociòloga; Rafael Arnal, editor; Romà de la Calle, crític d’Art; Adolfo Celrán, cantautor; Alfons Cervera, escriptor; Miguel Ángel Carmona, llibreter; Dolors Fos, veïna de Joan Fuster; Josep Franco, escriptor; Lola López, actriu; Antoni Miró, pintor; Manolo Molins, dramaturg; Llum Quiñonero, periodista; Marià Sánchez Soler, escriptor; i Rafael Santandreu, catedràtic de Farmàcia.

Tots ells recorden com van viure el període de finals dels anys setana a inicis dels vuitanta, la seua participació en la lluita contra la dictadura franquista i en la construcció de la democràcia espanyola, les seues il·lusions, esperances i pors. I més enllà de la memòria, expliquen com veuen des de la distància aquella època i com interpreten el futur polític, entre altres qüestions.

«Vam triar els nostres protagonistes pel seu vincle amb el món de la cultura valenciana i perquè van viure aquella època des del compromís polític i social. Tots van acceptar ser entrevistats per explicar les seues pròpies experiències. De fet, va ser com si ens hagueren estat esperant», van afirmar els realitzadors, que han volgut rememorar temps convulsos i esperançats i explicar a les noves generacions com va ser aquella lluita.

«Quan es parla de la memòria històrica, és freqüent referir-se a la Segona República, la Guerra d’Espanya o la postguerra, però poques vegades es contempla el període de finals dels anys setanta i principis dels vuitanta i, en canvi, és molt important per comprendre la societat i la política actuals. Per això hem volgut parlar amb algunes de les persones que van córrer davant dels grisos a les manifestacions, que van participar en sindicats i partits polítics clandestins i al moviment estudiantil», expliquen els directors.

Comparteix

Icona de pantalla completa