Diari La Veu del País Valencià
Científics veuen els darrers incendis com «un toc d’atenció» davant l’abandonament de la gestió forestal

El president de la Societat Espanyola de Ciències Forestals (SECF), Felipe Bravo, ha defensat que la «gestió forestal es fa més necessària que mai» i ha assenyalat que «els darrers incendis no són més que un toc d’atenció sobre el canvi climàtic i les condicions d’abandonament en què està la gestió forestal». Durant el 8é Congrés Forestal Espanyol (CFE) que se celebra fins divendres a Lleida, ha explicat que «l’índex d’aprofitament dels boscos és d’aproximadament una tercera part sobre el creixement net del bosc», és a dir, que «dues terceres parts del bosc no s’aprofiten». Bravo ha indicat que «l’aprofitament forestal és una forma de conservació» i ha ressaltat «l’ampli marge de millora que té la bioeconomia del sector forestal».

Lleida acull aquests dies la 8a edició del Congrés Forestal Espanyol (CFE) que enguany porta per lema «La ciència forestal i la seua contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible». Aquest és el principal fòrum de trobada per als professionals forestals estatals i reunirà quasi 900 tècnics i científics de l’àmbit forestal de 19 països, que exerceixen la seua tasca en universitats, administracions, centres de recerca o empreses privades.

Abans de la inauguració oficial, el president de la SECF ha reivindicat que la «la solució passa per més i una millor gestió» dels boscos i ha afirmat que «hi ha un sector i una comunitat forestal preparats per fer-ho». Tot i això, Bravo ha dit que «cal temps perquè 40 anys d’abandonament de la gestió no es pot resoldre en tres anys, sinó que calen molts anys de gestió continuada».

Bravo ha assenyalat que «l’aprofitament forestal és una forma de conservació», tot i que reconeix que «resulta difícil d’explicar que talar arbres és part de la solució per conservar». Per això, ha reclamat «més comprensió» per part de la societat sobre aquesta qüestió, i també dels polítics.

«Els boscos en condicions poden ser més resilients per poder suportar i recuperar-se millor després d’incendis», ha exposat el president de la SECF. «Els incendis estan en l’equació i sempre n’hi ha hagut, però els problemes dels darrers mesos són els incendis enormes que arrasen grans superfícies», ha afegit. Segons Bravo, «no hi ha hagut gestió que puga aturar les masses i que siga fàcilment controlable l’incendi».

«No extraiem un recurs i quan s’esgota, se’n va, estem facilitant que el recurs es regenere i que torne a créixer», ha indicat Bravo. «Quan es tala una massa forestal, per exemple amb una tala intermèdia, els arbres que queden creixen més ràpidament que aquells que s’han tret, tot i que, això té límits i cal un coneixement tècnic», ha remarcat. «Però inclús les tales per obrir forats perquè es regenere el bosc, permetran que nous boscos s’incorporen i substituïsquen boscos madurs que entren en la bioeconomia i permeten obtenir diferents productes i, aleshores, s’entra en un cicle econòmic que substitueix per exemple plàstics per productes forestals», ha afirmat.

Bravo ha dit que alguns dels beneficis de la bioeconomia forestal són la generació d’ocupació, una menor demanda de matèries primeres i de recursos derivats del petroli com ara plàstics o la reducció de les emissions de CO₂ i, així, tindre menys dependència de tercers països.

Comparteix

Icona de pantalla completa