Diari La Veu del País Valencià
Un jove de Sant Vicent del Raspeig accepta 6 anys de presó per finançar l’Estat Islàmic

Un jove de 21 anys de Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí), Amir E.G., s’ha confessat culpable aquest dilluns a l’Audiència Nacional dels delictes d’autoadoctrinament i finançament del terrorisme i ha acceptat una condemna de sis anys de presó i 1.300 euros de multa després d’aconseguir un pacte amb la Fiscalia, que abans del judici havia sol·licitat per a ell 15 anys de presó i l’acusava de ser membre d’Estat Islàmic.

En la vista, que a penes ha durat cinc minuts per l’acord de conformitat entre les parts, Amir E.G. ha reconegut la seua culpabilitat a les preguntes del tribunal, davant el qual ha admés ser l’autor dels fets i s’ha conformat amb la condemna demanada pel fiscal.

Finalment, la Fiscalia ha retirat de l’escrit de conclusions provisionals l’acusació que el jove s’havia integrat en DAESH i per la qual li reclamava fins a nou anys entre reixes. Amb tot, pel delicte d’autoadoctrinament i autoensinistrament, l’acusat haurà d’assumir, a més de la multa, tres anys i mig de presó, mentre que pel de finançament del terrorisme, dos anys i mig.

A més, el fiscal ha reclamat i obtingut en la conformitat entre les parts el decomís dels 700 euros ingressats en un compte de PayPal del jove, i en la qual, segons el Ministeri Públic, va rebre 104 dòlars i 650 euros durant l’estiu del 2020 des de diferents donants, i la «finalitat dels quals» era destinar-los «a favor» de DAESH.

Per a la Fiscalia, l’acusat s’havia autoadoctrinat en la gihad, ja que consumia propaganda de DAESH i havia recaptat diners per a les activitats terroristes. «En les accions de l’acusat i en les seues expressions es denota la total interiorització que efectua de l’ideari gihadista radical propugnat per DAESH, la seua acrítica adhesió a les premisses que proclama, el seu afany per lloar» els assoliments de l’organització, segons l’escrit de conclusions provisionals.

L’acusat, segons el fiscal, va tindre la predisposició a col·laborar «molt activament» amb DAESH fins que va ser detingut per la Guàrdia Civil el juliol del 2020 i ingressat a la presó provisional. Amir E.G. va ajudar, explicava el fiscal, a finançar l’organització «en la mesura de les seues possibilitats econòmiques» i publicava missatges propagandístics en xarxes socials per «difondre, elogiar i justificar» el terrorisme, «fent pedagogia dels seus postulats amb la finalitat d’incorporar nous membres» a les files d’Estat Islàmic.

En el moment de la detenció, agents de la Guàrdia Civil van registrar la casa de l’acusat, a Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí), on van trobar roba militar, dibuixos a mà d’armes automàtiques i banderes amb «connotacions bel·liques i religioses».

De l’anàlisi del seu telèfon mòbil, els agents van trobar converses amb altres usuaris en la xarxa Instagram en les quals l’acusat deia que «prompte» viatjaria a l’Iraq, «si Déu vol», mentre que en Telegram hauria jurat lleialtat a Estat Islàmic.

Comparteix

Icona de pantalla completa