Diari La Veu del País Valencià
Denuncien que l’Ajuntament de les Coves de Vinromà incompleix els acords del ple sobre el macroparc solar

L’associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà (la Plana Alta) ha denunciat que l’Ajuntament del municipi incompleix els acords al ple de fa dos mesos sobre el macroprojecte de planta fotovoltaic MAGDA i ha reclamat comunicació amb l’equip de govern.

El president de l’entitat, Miguel Ángel Rodrigo, ha assenyalat: «Nosaltres no podem fer més, l’Ajuntament s’ha de moure, complir els acords és la seua obligació». Així ha expressat la frustració del col·lectiu que es va crear a inicis d’any per intentar aturar aquesta macroplanta al terme del poble.

A més, ha explicat que fa temps que intenten reunir-se amb l’alcaldessa, Mónica Nos, sense èxit: «Va dir que escoltaria totes les parts implicades en el projecte, però de la nostra associació no en vol saber res». En aquest sentit, ha afegit que «és difícil trobar un alcalde que es negue a rebre una associació local legalment constituïda, bàsicament perquè els alcaldes són càrrecs públics que representen tots els veïns, també als que pensen diferent». Per això, tot i que s’ha reunit amb algun propietari dels terrenys afectats, ha considerat que «hauria sigut millor i més ràpid rebre els representants dels afectats». Perquè «queda poc de temps i fa més de dos mesos que es van prendre uns acords al ple de l’Ajuntament que estan encara sense executar», ha asseverat.

El passat mes d’abril els grups municipals del PSPV i el PP van portar a plenari mocions per rebutjar el projecte Magda, per demanar una moratòria a l’atorgament de llicències municipals, i per modificar el planejament urbanístic a fi d’evitar abusos i regular la implantació de projectes d’energies renovables al territori. L’equip de govern (Més per les Coves) es va abstindre, però «té l’obligació d’ordenar la publicació i el compliment dels acords de l’Ajuntament, ho diu la llei», ha afirmat Rodrigo. «És greu que encara no s’haja fet cap acció per complir els acords. Va en contra de l’essència de la democràcia i va en contra de l’interés general», ha apuntat. I ha denunciat que dos mesos després del plenari, ni tan sols s’ha publicat al DOGV .

Terra Nostra, davant la passivitat i la negativa de l’alcaldessa a concedir una entrevista als representants de l’entitat, ha presentat aquesta setmana un escrit formal a l’Ajuntament per demanar que s’executen els acords del ple d’abril.

Renovables sí, però amb regulació

Nostra Terra reitera que «no s’oposa a les instal·lacions d’energies renovables, però que és essencial que s’implanten amb el màxim control i respecte pel territori, i cal evitar que ocupen terres agrícoles productives i zones habitades».

A les Coves, el MAGDA projecta ocupar prop de 400 hectàrees de zones del terme habitades i cultivades, algunes d’elles amb producció ecològica declarada. És per això que l’associació ha insistit que «el moment de fer una planificació i ordenació de la implantació de les energies renovables és ara. Si no es fa, els nombrosos projectes, majoritàriament especulatius, acabaran amb el nostre territori i la nostra manera de viure».

«La deixadesa de l’Ajuntament respecte a aquest assumpte és lamentable, igual que la falta de transparència i informació. A més de ser una actitud pròpia d’altres temps, les conseqüències les patirà tot el poble de les Coves en el futur. Els ingressos econòmics que un Ajuntament puga tindre per aquest tipus d’instal·lacions mai podran compensar els danys irreversibles que poden causar al territori i a les persones si no es fa una regulació adequada, racional i sostenible», ha alertat Nostra Terra.

Comparteix

Icona de pantalla completa