Diari La Veu del País Valencià
Professors exigeixen mantindre les hores de música amb un concert reivindicatiu: «És l’essència de la nostra identitat»

La Plataforma Salvem la Música ha reclamat, amb una concentració i concert reivindicatiu, que aquesta matèria no perda hores i protagonisme en els nous currículums d’Educació Secundària, ja que es tracta de «l’essència de la identitat valenciana».

Així, professors de Música han dut a terme aquest divendres a la vesprada enfront del Palau de la Generalitat una protesta en la qual han exigit que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport «faça un pas arrere» i l’assignatura de Música «continue sent obligatòria en 3r de l’ESO».

Els assistents han interpretat diverses marxes fúnebres a l’inici i al final de la concentració, i han portat pancartes amb lemes com «En la nostra terra la música així no es toca», «Per un ensenyament de qualitat, música en 3r de l’ESO», «No ens lleveu l’essència de la nostra identitat. Música en 3r de l’ESO» o «Música obligatòria en 3r de l’ESO».

El col·lectiu lamenta que «tant en Primària com en Secundària es veuen retallades les hores dedicades a la música enfront de la nova aposta de la Conselleria d’Educació pels projectes interdisciplinaris». I demana «mantindre les hores existents, ja que és un dels departaments amb més retallades, tot un nivell en tercer curs de la i hores de Primària dins d’Educació Artística».

En aquest sentit, afirmen que el Reial decret 217/22 estableix la possibilitat de fer assignatures optatives en forma de projectes interdisciplinaris, però en la seua adaptació al País Valencià, la Conselleria «opta per la implantació com a obligatoris».

Un dels integrants de la plataforma, Juan Alcalá, ha subratllat que «no és el mateix que l’assignatura de Música siga obligatòria en 3r de l’ESO al fet que passe a ser d’oferta obligatòria». «No tots els alumnes podran cursar Música com a optativa, això és totalment fals», ha denunciat, alhora que ha exigit a la Conselleria que «la música continue sent obligatòria perquè, en cas contrari, a la llarga, es podrà prescindir de molts professors de música».

Per part seua, Araya Galiana, de la mateixa plataforma, ha lamentat que «cada vegada hi haurà menys alumnes de l’assignatura de Música i això repercutirà en el públic en general». «No estem formant músics, sinó ciutadans amb una certa cultura bàsica, que en el futur aniran a concerts o a les Arts», ha apuntat. «Si cada vegada hi ha menys hores de música en l’educació obligatòria, això repercutirà en el número de gent que podrà gaudir de la música a nivell general», ha advertit.

Comparteix

Icona de pantalla completa