Diari La Veu del País Valencià
Denuncien el CIE de Sapadors per deportar un algerià desobeint l’Audiència Nacional

L’organització CIEs No ha exigit el retorn «urgent» d’un ciutadà algerià deportat al seu país per part del CIE de Sapadors després d’haver desobeït, indiquen, l’Audiència Nacional espanyola. Alhora, la mateixa entitat ha exigit la destitució immediata del director d’aquest centre.

Segons ha informat l’organització, Abderrahim L., ciutadà algerià que va sol·licitar asil a l’Estat espanyol, va ser expulsat des del CIE de Sapadors de València al mes de març malgrat que l’Audència espanyola havia paralitzat la seua devolució a través d’una interlocutòria que havia sigut notificada a la direcció del centre, que hauria desobeït la instància judicial.

Abderrahim va ser detingut a Almeria quan va arribar a l’Estat espanyol i va ser traslladat al CIE de Sapadors. Segons l’entitat, havia demanat protecció internacional per ser víctima de tortures al seu país d’origen, i tot i que comptava amb un informe favorable de l’ONG ACNUR, la seua sol·licitud d’asil formulada al CIE i l’examen de la petició van ser denegades.

L’advocada d’aquest ciutadà nord-africà va presentar recurs i l’Audiència espanyola va decidir suspendre l’execució de la devolució fins resoldre el fons de la qüestió. L’entitat denuncia que la interlocutòria de l’Audiència va ser enviada al CIE, però que va ser desobeïda per part dels funcionaris del centre, que durant la vesprada del 24 de març van deportat «forçosament» Abderrahim en el mateix avió en què va ser introduït l’activista Mohamed Benhalima, actualment empresonat a la presó militar de Blida, a Algèria, i condemnat a mort per deserció de l’exèrcit i conspiració.

El director del CIE va comunicar a l’Audiència espanyola que s’havia produït un «error d’interpretació», però segons l’entitat la sala va respondre que els termes de la seua resolució eren «tan unívocs que no precisaven de més que d’una lectura d’ofici per ser executada correctament». Segons CIEs No, els magistrats han admés a tràmit la sol·licitud d’asil i han ordenat les autoritats espanyoles que garantisquen el retorn del deportat a l’Estat espanyol.

Però Abderrahim, segons CIEs No, continua a Algèria «i la seua vida corre perill mentre no se li ha tramitat el visat per a tornar a Espanya». L’organització exigeix al Ministeri espanyol d’Afers Exteriors que, «de manera urgent», tramite el visat a aquest ciutadà algerià i delega aquesta missió en la diplomàcia espanyola.

Comparteix

Icona de pantalla completa