Diari La Veu del País Valencià
«X24», una novel·la de Joan Tur que barreja ciència-ficció, gènere negre i aventures

Què faries si disposares de les 24 hores del dia? Aquesta és la pregunta que planteja X24, de Joan Tur, una novel·la que barreja ciència-ficció, gènere negre i aventures, publicada per l’editorial Tívoli. Una obra que es desenvolupa en un món futur, asfixiant i estranyament reconeixible, on el personatge principal s’embarca en una investigació per trobar la seua dona, que ha desaparegut sobtadament. Així, amb l’ajuda d’una companya de treball, una prostituta i una jove que es converteix en el seu «oracle», emprén un viatge per a descobrir què vol fer amb la seua vida.

Tanmateix, la decisió no és fàcil, ja que habita en una ciutat hostil, envoltada de muralles que impedeixen l’accés de nouvinguts, i on només els medicats tenen opcions de prosperar. «No haver de dormir era el somni d’una societat ansiosa per tindre més temps, però viure un dia sense final no és tan senzill com sembla», explica l’autor.

Joan Tur i Guillermo Sancho en la presentació de X24 a la Plaça del Llibre de Gandia aquest diumenge | © Ignasi Minyana

Tur escriu sobre aquesta obsessió «perquè aquesta és la qüestió que ens ha portat fins ací. No haver de parar mai. Els beneficis infinits, poder omplir cada segon de la nostra vida fins a l’extenuació. Les pastilles eren la resposta anhelada a tot això. Ja ho podíem fer de facto, ja no necessitàvem dormir. El somni dels executius agressius, dels cocaïnòmans de nits sense final, dels amants de la primera vegada, del lector que lluita contra la son per acabar la història que l’ha captivat, dels pares que han de dormir el nadó, del jugador empedreït que busca una última tirada per refer-se de les pèrdues…»

Per això, per al protagonista, l’únic camí possible és eixir fora dels murs i arriscar la vida per sentir-se viu.

Llegim a X24: «La visió extramurs des de la torre oest, on, previ pagament, els ciutadans podem accedir és impactant. Una mar blanca de tela, polsegosa i bruta, tacada, ací i allà, amb tendals de pell negra que semblen algues escampades per damunt la superfície. Quan el vent bufa amb força, la pols envaeix cada racó i la remor de les teles en balancejar-se se sent a l’altre costat de la muralla com el bram d’un monstre mitològic sorgit de les entranyes del temps. Intramurs ens en desentenem».

Joan Tur també ha publicat Plou sobre terrats submarins (Tívoli, 2015), un recull de 28 relats curts, i Si ho necessites, mataràs (Tívoli, 2017). És presentador del programa Va de bo de la televisió d’À Punt, creador i copresentador del podcast Solano i Tur, i professor de ràdio, doblatge i teoria d’edició del cinema a la Universitat Politècnica de València. Ha estat productor executiu, codirector i presentador d’Al Ras, el primer programa de la història d’À Punt, fet amb la seua productora durant 3 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa