La torre de Gilet (el Camp de Morvedre), un dels monuments més emblemàtics de la comarca, està situada a la cruïlla entre dues vies de comunicació, la de la costa i la que es dirigeix a l’Aragó. Segurament era utilitzada com a torre de guaita a causa de les incursions de pirates que desembarcaven per saquejar les poblacions pròximes al litoral.

Segons indica una llosa de la façana, la construcció va concloure el 1580. D’aquesta manera, la talaia musulmana es va integrar en el conjunt d’edificacions de vigilància dependents del Castell de Morvedre al riu Palància, una via natural des de la costa cap a les terres altes.

Torre de Gilet | Viquipèdia

La torre, de planta rectangular, té uns 25 metres d’alçària i és de maçoneria de gres roig sense desbastar amb reforços ben tallats als cantons. Presenta tres cossos diferenciats: el primer cos o base té forma de piràmide truncada; el segon, el bloc principal de la construcció, d’un prisma de 8 x 6 metres, i el tercer cos, de més amplària que el segon, presenta una galeria defensiva. En conjunt, l’estil recorda, inconfusiblement, al renaixentista italià típic de la Toscana, sobretot si s’atén a la part superior.

La torre es va restaurar durant els anys 1992-93 i actualment acull la Biblioteca municipal de Gilet.

Comparteix

Icona de pantalla completa