Diari La Veu del País Valencià
El Festival Etnomusic incorpora concerts per a famílies i joves

L’ETNO, el Museu Valencià d’Etnologia, celebra una nova edició del Festival Etnomusic, que, en aquesta ocasió, s’estructura en quatre línies d’actuació: els concerts dels dijous, «Etnomusic perifèric», amb concerts els dissabtes, «Etnomusic als pobles» i, com a novetat, recitals per a famílies.

Els concerts per a públic més jove es duran a terme en un horari diferent (dissabtes a les 22.30 h) i presenten grups que, partint del folk i la música tradicional, aborden lectures innovadores que porten els estils clàssics a territoris més «perifèrics», aproximant-los a altres músiques (rock, jazz, punk), incorporant instruments sobretot electrificats, o introduint tecnologies inusuals en la música folk/tradicional com ara sintetitzadors, ordinadors, música programada, etc.

D’altra banda, «Etnomusic als pobles» es converteix en una línia d’actuació que pretén descentralitzar part dels concerts fets a València i portar-los per diferents comarques, perquè el públic de cada lloc puga accedir a una programació diversa i de qualitat. Enguany es faran actuacions a Carcaixent, Torres-Torres i Bocairent.

La quarta línia de treball és una novetat que es consolidarà en el futur i que permet la incorporació d’un concert per a famílies dins del festival. L’objectiu d’aquesta iniciativa és «mostrar el món de la música folk als menuts i introduir-los en els ritmes i músiques tradicionals i d’arrel de l’àmbit mediterrani».

Com l’any passat, el festival gira entorn d’un lema que engloba tot el programa. Enguany, L’ETNO ha triat un poema de Juan Ramón Jiménez, que simbolitza l’esperit de l’Etnomusic i que caracteritza el programa de concerts de 2022: Raíces y alas.

El festival comença amb la instrumentista, cantant i compositora Ana Alcaide, artista enamorada d’instruments d’altres tradicions i cultures, que en el seu nou projecte Ritual, sorgit de la trobada amb el cantant iranià Resa Shayesteh, proposa un viatge místic, un himne al poder de connexió a través de rituals quotidians.

Mediterrani i Balcans

Besarabia torna a visitar el festival després de la seua presència el 2017 amb el seu segon àlbum, Animal Republic, una mirada des de València cap a les músiques del Mediterrani i els Balcans.

Sense eixir de l’orient mediterrani, els components del grup valencià Ataxía —paraula grega que significa desorde o malifeta— reuneixen un repertori basat en peces tradicionals de Grècia.

Momi Maiga és un jove senegalés de 24 anys i virtuós de la kora, instrument molt popular al Senegal. En Etnomusic presentarà el projecte Nio, que significa ànima en mandinka, la seua llengua natal, al costat del percussionista català Aleix Tobias, el violoncel·lista Marçal Ayats i el violinista mexicà Carlos Monfort.

«Etnomusic perifèric» compta amb Maui, una cantactriz d’Utrera que porta l’espectador a mons insòlits a través del caleidoscopi de les seues cançons cantades i explicades; i amb el grup franc-marroquí N3rdistan que proposa la reformulació de codis tradicionals amb una visió contemporània, en la qual es barregen el hip-hop, el rap, l’electro- rock i les melodies àrabs tradicionals.

El concert per a famílies serà a càrrec de la banda catalana Ministrils del Raval, que oferirà un conte musical en el qual es donen a conéixer danses i cançons tradicionals de la mediterrània septentrional.

Les entrades poden arreplegar-se a partir del dimarts anterior a cada concert (màxim 2 per persona) al vestíbul de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia o a través de la seua web. L’accés és lliure fins a completar aforament.

Comparteix

Icona de pantalla completa