Diari La Veu del País Valencià
Arrenca el primer judici de la macrocausa d’Imelsa

El primer judici de la macrocausa d’Imelsa, el de la peça de Thematica, començarà aquest dilluns 2 de maig a l’Audiència de València. Seurà a la banqueta dels acusats l’exgerent de l’empresa pública Imelsa, Marcos Benavent, autodenominat com «el ionqui dels diners».

La vista se celebrarà després de més de sis anys des que es van practicar les primeres detencions en aquest procediment que Esquerra Unida va portar a la Fiscalia el 2014, amb unes gravacions en què s’evidenciarien presumptes irregularitats. Al gener del 2016 es van produir les primeres detencions.

En total s’han programat 19 sessions que se celebraran entre el 2 de maig i el 22 de juny. Totes començaran a les 10 hores a la sala Tirant II de la Ciutat de la Justícia de València. Aquest dilluns es tractaran les qüestions prèvies, i està prevista la declaració de Benavent; la del seu presumpte testaferro, José Estarlich; i la de l’empresari José Antonio Toledo. Els dies 4, 5 i 10 de maig continuaran declarant la resta d’acusats.

La peça que es jutjarà tracta sobre les presumptes irregularitats en adjudicacions a l’empresa Thematica Events. Es tracta de la primera peça del procediment sobre la qual es va dictar interlocutòria de processament per delictes de prevaricació, malversació, falsedat en document mercantil i en document oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals.

En aquesta peça estan investigats, entre d’altres, Marcos Benavent, per a qui la Fiscalia demana huit anys i tres mesos de presó. També hi ha l’exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Montcada (Horta Nord) amb el PP, Juan José Medina, contra qui es demanen cinc anys de presó. Contra Rafael García Barat, administrador de Thematica Events, demanen set anys.

Es dona la circumstància que Benavent ha canviat els últims mesos la seua versió dels fets. Mentre que a l’inici, col·laborant amb la Fiscalia, va assenyalar diferents càrrecs i va afirmar que hi havia corrupció, finalment es va desdir, va demanar disculpes i va assegurar que havia manipulat les gravacions que van acabar amb l’obertura del procediment.

A la causa de Thematica, segons manté la Fiscalia, es va dissenyar una «operativa criminal» per a desviar fons públics utilitzant Imelsa, l’actual Divalterra, per part dels seus dirigents, entre aquests Benavent, per decisió de l’expresident de la Diputació de València i exalcalde de Xàtiva, Alfonso Rus.

Així, s’ha investigat el presumpte desviament de fons per sufragar campanyes electorals del Partit Popular a les eleccions municipals i valencianes del 2007 i a les estatals del 2008.

Fiscalia creu que per als comicis del 2007, Thematica Events va realitzar actes de campanya electoral del PP de Juan José Medina per import d’11.782,77 euros (IVA no inclòs) que havien sigut abonats per Imelsa a través de l’elevació de costos ficticis en la facturació real amb l’empresa, tenint-ne «ple coneixement» tant per Benavent com per Medina, qui ostentava el càrrec de coordinador de campanya del PP i de vicepresident de la Diputació de València.

En el context d’aquestes mateixes eleccions municipals, Thematica Events va realitzar treballs de campanya electoral per al candidat del PP a l’alcaldia de Vilamarxant (Camp de Túria), Vicente Betoret, contra qui l’acusació no actua perquè els fets contra ell estan prescrits. Els diners d’aquests treballs haurien estat abonats per Imelsa i ocultats al Tribunal de Comptes, tot i que els partits ho han de presentar com a despeses electorals.

La causa també es refereix a l’adjudicació «adulterada» del contracte de Bibliobús dels anys 2008 i 2009 amb la regidoria de Cultura de València –dirigida en aquell moment per María José Alcón, que va morir– del concert «fraudulent» del 2010 per a aquest servei. En aquesta contractació predeterminada hauria participat també l’empresa Liberty Iceberg, que té com a administrador i soci únic Rafael García Barat.

En aquest cas, la fórmula descrita va consistir en «dividir cadascuna de les adjudicacions d’un únic objecte contractual per a evitar la lliure concurrència i publicitat», diu la Fiscalia sobre una contractació que va costar quasi 90.000 euros.

Thematica va participar també en Metamorphosis, un espectacle audiovisual impulsat per Imelsa en col·laboració amb el MuVIM per a promocionar arbres monumentals. El cost assumit per Imelsa va ser de 234.645 euros, tot i que l’enriquiment, segons Anticorrupció, va ser per a l’empresa triada per Marcos Benavent per a fer-se amb els beneficis de la contractació.

D’aquesta manera, Thematica no hauria fet altra cosa que subcontractar serveis «i obtenir importants beneficis en perjudici de l’empresa pública, quan va realitzar un sobrecost en part de les facturacions assumides finalment per Imelsa».

Comparteix

Icona de pantalla completa