Diari La Veu del País Valencià
UP proposa al Congrés mesures urgents sobre la ubicació racional de les macroplantes fotovoltaiques

La diputada d’Unides Podem per Castelló de la Plana, Marisa Saavedra, ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) que proposa mesures urgents sobre la ubicació de les macroplantes fotovoltaiques, per posar «sentit comú» a la necessària transició energètica. «Som a temps de salvar zones sensibles, com ara la Plana de l’Arc o la Plana Baixa, de les urpes depredadores disfressades de “revolució verda”», ha manifestat la diputada.

En aquesta PNL, que es tractarà, probablement, en la comissió de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del mes de maig, Unides Podem planteja mesures per a la planificació i aplicació de criteris territorials i ambientals a les instal·lacions de parcs fotovoltaics.

Els projectes de macroplantes fotovoltaiques MAGDA, a Cabanes, les Coves de Vinromà i Benlloch, i Arana Solar a la Vall d’Uixó, Xilxes i Moncofa, són alguns dels centenars que hi ha damunt la taula del Ministeri. «Formen part d’una ofensiva especulativa a tot el País Valencià, que pretén justificar-se per la necessària “transició energètica”», ha assenyalat Saavedra.

En conjunt, ha continuat, «l’acumulació de projectes aconseguiria produir 101.000 MW, tres vegades més de l’objectiu previst pel Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) per al 2030». Per això, ho ha considerat una «autèntica bombolla solar» que, segons adverteix el CESIC -Consell Superior d’Investigacions Científiques-, tindria «conseqüències irreparables», ja que «resultaria impossible compensar la pèrdua d’hàbitats valuosos que es produiria».

La diputada d’UP ha posat com a exemple «la intensa activitat econòmica de la Plana de l’Arc en el sector agroalimentari, turístic i cultural, i la vida que genera, un “hàbitat important” que no es pot substituir per un monocultiu solar per proveir les multinacionals elèctriques».

La PNL vol «fer front a aquesta bombolla en l’àmbit estatal i situar la transició energètica al lloc que li correspon, formant part d’un procés de més importància que és la transició ecològica». «Una transició que ens ha de portar a un model econòmic, social i, en definitiva, de vida possible dins dels límits biofísics del planeta», ha indicat Saavedra. «No es tracta de canviar la mànega de benzina o dièsel per un endoll elèctric», ha asseverat.

Per això, UP proposa 9 mesures «dirigides a planificar el desenvolupament de les renovables, establir criteris per a la selecció d’ubicacions, mantindre l’avaluació ambiental estratègica, i establir controls efectius que garantisquen la salvaguarda dels valors mediambientals, el manteniment i millora de les activitats rurals i la qualitat dels sòls».

Comparteix

Icona de pantalla completa