Diari La Veu del País Valencià
L’Estat i els regants de les comarques del sud acorden una rebaixa del preu de l’aigua del transvasament Xúquer-Vinalopó

L’administració de l’Estat i els regants del sud del País Valencià han aconseguit un acord «històric» després d’anys de negociacions. Els agricultors de les comarques del sud rebran, des del mes de maig, aigua del Xúquer al Vinalopó a 0,29 euros el metre cúbic. La Generalitat Valenciana assumirà els costos de l’operació.

Mireia Mollà, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha celebrat que l’acord s’ha pogut materialitzar «després de molt de temps treballant per a trobar un punt de trobada» entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els regants, «i acabar així amb aquesta època en què hi ha hagut xocs importants» entre ambdós actors. Segons la consellera, la Generalitat Valenciana «ha mirat de fer de pont» per arribar a aquest consens.

L’operació es traduirà en la dotació de 18 hectòmetres cúbics d’aigua a un preu de 0,29 euros el metre cúbic, una xifra «assumible per als regants». Segons Mollà, el cost que proposava en un principi la Confederació Hidrogràfica era «completament inassumible». «No podíem tindre un transvasament, fer unes obres i tindre una dotació si després els usuaris no podien pagar el preu de l’aigua», ha dit la consellera, qui s’ha mostrat «molt contenta» d’haver aconseguit aquest acord.

Ángel Urbina, president de la Comunitat d’Usuaris del Vinalopó Mitjà i l’Alacantí, ha agraït la «generositat» a les quatre parts implicades: els regants, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Generalitat i Acuamed –Aigües de les Conques Mediterrànies. Segons considera, l’acord permetrà la inutilització dels pous, que estaven sobreexplotats. Ha afegit, també, que aquest acord hauria de ser «l’inici de la normalització perquè tots els anys arribe aigua del transvasament sense haver-se d’aprovar any a any com fins ara». Assegura, també, que 65.000 regants de l’Alt Vinalopó i del Vinalopó Mitjà se’n veuran beneficiats en una zona en què «l’aigua és un factor fonamental i l’agricultura és pràcticament l’únic mitjà de vida als pobles». «Hem d’aconseguir que es deixe d’extraure aigua dels aqüífers sobreexplotats, i l’alternativa és el transvasament Xúquer-Vinalopó», insistia Urbina.

Pel seu compte, el PSPV de la província d’Alacant ha celebrat l’acord i l’ha titllat com «molt important». Els socialistes consideren que les demandes de la Generalitat Valenciana han sigut «fonamentals» perquè el Govern espanyol «entenguera la situació de l’aigua a la nostra província».

Comparteix

Icona de pantalla completa