Diari La Veu del País Valencià
El PP fa una campanya contra la taxa turística i el PSPV es fa enrere: «no és moment per a nous impostos»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Diumenge, el Partit Popular valencià va desplegar una campanya en xarxes socials i mitjans de comunicació contra la taxa turística prevista de ser aprovada pel Consell. Es tracta d’una mesura que hauran d’aplicar els ajuntaments –sempre que així ho desitgen– per augmentar els impostos en pernoctacions i dedicar els diners recaptats a mesures per pal·liar els efectes climàtics i mediambientals derivats de l’activitat turística. Sobre el paper, no es podrà aplicar fins al març del 2023, tot i que encara no ha estat aprovada, sinó pactada pels partits que integren el Botànic –PSPV, Compromís i Unides Podem– en el marc de l’acord per l’aprovació dels últims pressupostos valencians.

Davant això, el PP ha desenvolupat una campanya, liderada pel dirigent del partit, Carlos Mazón, en què critiquen l’augment impositiu i que asseguren que «és inconcebible que a les portes de la campanya de Setmana Santa i de l’estiu es llance el missatge que obrim les portes a una nova taxa que penalitza el turista i els valencians».

Amb el lema «Stop a la taxa turística», diversos dirigents i militants del PP s’han fotografiat i han enviat missatges per xarxes en què clamen per la rebaixa d’impostos i per promocionar el turisme. «La millor manera d’aconseguir atraure turistes no és la imposició de taxes en un moment especialment delicat per a la recuperació del sector», deia Carlos Mazón. La patronal hotelera sempre s’ha posicionat, també, clarament en contra de la mesura.

Des del PSPV, el síndic Manolo Mata ha respost a la campanya i l’ha titllat de «catastrofista», si bé també ha assegurat que «l’actual no és el millor moment per a noves figures impositives». «Sabem que no és el moment perquè hem escoltat el sector, però quan la pandèmia i la guerra passen, fins i tot quan passe Mazón, caldrà pensar en el futur i donar l’oportunitat perquè els ajuntaments decidisquen si implanten o no un impost que ja apliquen altres ciutats europees».

El cas és que la taxa turística estava consensuada pels tres partits del Botànic i els socialistes, des del moment en què es va pactar, s’han anat allunyant d’aquesta proposta. El primer a fer-ho va ser Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme. També ho va fer el mateix president Ximo Puig en una entrevista al setmanari El Temps, i els regidors socialistes de Benidorm també es van pronunciar en contra d’aquest impost en una aprovació plenària que va comptar amb la unanimitat de tot el consistori.

Si s’acaba aprovant perquè els ajuntaments la puguen implantar des del 2023 és, a hores d’ara, una incògnita.

Comparteix

Icona de pantalla completa