Diari La Veu del País Valencià
País Valencià i Catalunya exigeixen que s’execute ja el corredor mediterrani

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori del Govern de Catalunya, Jordi Puigneró, han coincidit aquest dijous a reivindicar l’execució del corredor mediterrani, perquè és una infraestructura «fonamental» que s’ha d’escometre ja: «No pot esperar».

Oltra i Puigneró han mantingut una reunió aquest dijous al Palau dels Catalá de Valeriola de València per analitzar reivindicacions comunes i «com és governar en aquests temps difícils en què es passa d’una crisi a una altra i com ho fem des de governs plurals» com són els del País Valencià i Catalunya, «i des de mirades diferents, però també aprofitant la intel·ligència col·lectiva al servei d’un projecte comú», ha assenyalat la vicepresidenta valenciana.

En aquest sentit, ha recalcat la importància que el País Valencià i Catalunya continuen «reivindicant de manera comuna el corredor mediterrani» perquè és «una infraestructura fonamental per a l’economia de l’arc mediterrani, i especialment per a la internacionalització de les empreses». Per això, ha mostrat la voluntat del Consell de continuar treballant en col·laboració amb les comunitats autònomes veïnes per aconseguir la finalització d’aquesta infraestructura al més prompte possible.

Sobre aquest tema, ha apuntat que el País Valencià «compta amb el suport addicional» del valencià Josep Vicent Boira, actual comissionat del desenvolupament del corredor mediterrani i que va ser secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat fins al 2019.

«Boira és una persona amb molta tenacitat i interés perquè aquest projecte tire avant i que es complisquen els tràmits de contractació al més ràpid possible perquè podem veure aquesta obra molt ràpidament al servei de la ciutadania, de les nostres economies i al servei de la lluita contra l’emergència climàtica», ha indicat Oltra.

Així mateix, han abordat els problemes pels quals travessa el servei de trens de rodalia i han mostrat el seu acord en «la necessitat de posar orde en el caos» i «que siguen gestionades des de les comunitats autònomes, tal com també ha reivindicat el Consell». En aquest sentit, ha recalcat que resulta «impensable que un projecte de mobilitat sostenible, com és el ferrocarril, en el moment d’emergència climàtica que estem vivint, no siga gestionat i integrat en la mobilitat de proximitat».

«Fa massa anys que esperem»

Per la seua banda, Jordi Puigneró també ha remarcat que el corredor mediterrani «no pot esperar més» tant per motius econòmics com ambientals i sobre aquest tema ha asseverat que és «la mateixa Europa la que el vol». «Fa massa anys que esperem», ha lamentat. Així mateix, ha apuntat que «sembla que el tercer carril en el tram València-Tarragona estarà el 2025» i ha confiat que «aquest pas, encara que no siga alta velocitat, no es retarde», perquè seria «inadmissible».

D’altra banda, ha reclamat la transferència ja integral de la Rodalia per tindre un servei «eficient, eficaç i ben gestionat», ja que «la mobilitat de proximitat l’ha de gestionar el que millor coneix el territori, no parlem de les línies d’AVE ni de trens de llarg recorregut, sinó de les línies que naixen i moren a Catalunya».

Comparteix

Icona de pantalla completa