Diari La Veu del País Valencià
L’UJI inicia la commemoració del centenari de Joan Fuster

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La Universitat Jaume I de Castelló de la Plana inicia la commemoració del centenari de l’assagista Joan Fuster. Ho ha fet amb la presentació de les activitats que es duran a terme al campus universitari, que seran coordinades pels vicerectorats de Promoció Lingüística i Igualtat i de Cultura i Relacions Institucionals.

Durant la presentació, la rectora Eva Alcón ha explicat que l’UJI «se suma amb consciència i molt de gust a la commemoració» de l’Any Fuster, «amb consciència per a donar a conéixer l’obra i la figura d’un escriptor imprescindible i d’un pensador universal, i amb molt de gust perquè, precisament, Fuster va ser la primera persona que va ser reconeguda amb la Medalla de l’UJI, perquè va ajudar de manera indubtable a vertebrar el futur cultural del poble valencià».

La rectora també ha explicat que «el programa que s’ha dissenyat és divers i obert per a recordar el Fuster més conegut, així com per també descobrir altres facetes menys explorades i, sobretot, per a reivindicar la seua obra». Segons Alcón, l’actualitat del pensament de Fuster és «una demostració de la seua dimensió intel·lectual, la d’un pensador amb arrels europeistes que va reivindicar la importància del dubte i que es va posicionar contra els fanatismes».

Quan acabava l’acte, Alcón afegia també que Nosaltres els valencians és el llibre que, en paraules d’Ernest Lluch, marca la diferència entre la prehistòria i la història del poble valencià, una obra d’imprescindible lectura que precisament enguany ha complit seixanta anys de la seua publicació».

El programa s’organitzarà al voltant de cinc eixos i combinarà activitats de caràcter acadèmic amb d’altres de caire més social i cultural, si bé està obert a noves propostes i iniciatives. La commemoració a l’UJI l’ha estrenat Francesc Pérez i Moragon, comissari de l’Any Fuster, exposant el perfil biogràfic de l’assagista; i amb la conferència de «Fuster, polièdric», impartida per Vicent Salvador, professor emèrit del Departament de Filologia i Cultures Europees de l’UJI.

L’Any Fuster en aquesta universitat també inclourà un cicle de conferències i taules rodones, tant en el campus com en el Menador i en les seus de distintes comarques del nord amb la participació del professorat de l’UJI, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i del PEN català, entre d’altres.

Al seu torn, la Biblioteca d’aquesta universitat organitzarà una exposició sobre la bibliografia de Fuster, així com també el Taller d’Escriptura Creativa que organitza anualment el Servei d’Activitats Socioculturals, dirigit per l’escriptora Rosario Raro, que s’encarregarà de coordinar diferents accions al llarg de l’any.

També es crearan marcapàgines amb frases de l’escriptor, exposicions sobre les seues composicions poètiques o s’impartiran premis a les persones que més participen en aquestes activitats, que podran visitar gratuïtament la Casa-Museu de Joan Fuster, ubicada a Sueca, la seua localitat. Les activitats estan obertes a qualsevol persona interessada.

Comparteix

Icona de pantalla completa