Diari La Veu del País Valencià
Una exposició planteja la relació històrica entre la dona i la mar

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

«[D]ONES», una exposició col·lectiva al voltant de la relació de la dona i la mar s’inaugurarà aquest dimecres a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de València. La mostra, organitzada per l’associació de dones artistes Blanc, Negre i Magenta vol «sensibilitzar la societat al voltant de la relació que al llarg de la història s’ha establit entre les dones i la mar i ho fa per mitjà d’un diàleg entre les obres que componen l’exposició en diferents formats com per exemple dibuixos, fotografies, vídeos, obra tèxtil o escultures».

Cap cultura ha sigut aliena a la xarxa que ha unit les dones i la mar. La Isis egípcia i l’Astarte fenícia es van convertir en patrones de la navegació; la nòrdica Ati, va ser la deessa de la mar, i el folklore basc va comptar amb l’Arrainandere. Hui, les dones destaquen perquè s’han convertit en excel·lents oceanògrafes i enginyeres navals, sustentadores de les seues llars amb treballs diversos en el marisqueig, la venda de peix, les conserves i molt més.

Segons dades de l’organització Marítima Internacional, organisme de les Nacions Unides, per al 2021, només l’1,2% de la mà d’obra marítima mundial eren dones, aquesta dada, encara que sembla insignificant suposa un augment d’un 45,8% respecte a l’informe del 2015. Així mateix, el 2019 es va designar el 18 de maig com el Dia Internacional de la Dona en el sector marítim.

Les artistes de l’associació que hi participen són Alexandra R. Rei, Almudena Armenta, Amalie Leschamps, Bàrbara Velasco, Blanca Prendes, Canal Bedia, Concha Mayordomo, Charo Corrales, Emi Astor, Esperanza Durán, Eva Rodríguez, Leticia Reyero, Lo Súper, Marga Colás, María Vega, María Jesús Manzanares, Marta Albarrán, Narges Bazarjani, Pilar Belmonte, Rebeka Elizegi, Rocío Anhert, Soniya Patel, Teresa Blanco, Violeta Andreu, Virginia Rivas, Yolanda Lalonso i, en aquesta ocasió, com a artista convidada, Isabel Oliver.

Comparteix

Icona de pantalla completa