Diari La Veu del País Valencià
El Consell agilitza les renovables i amplia la Renda Valenciana d’Inclusió per fer front a la guerra a Ucraïna

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Aquest divendres, el ple del Consell aprovava el «decret llei òmnibus». Es tracta de tot un seguit de mesures per modificar normatives i fer front a la crisi econòmica que ha generat la invasió russa sobre el territori d’Ucraïna, que també té efectes econòmics al País Valencià. Entre les mesures n’hi ha per agilitar la instal·lació de plantes d’energia fotovoltaica i eòlica –fonamentals per a la sobirania energètica– i també l’ampliació de la Renda Valenciana d’Inclusió (RVI) perquè les famílies puguen afrontar l’apujada dels preus del gas i de la llum.

Mónica Oltra, vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, així ho ha explicat en una roda de premsa posterior a la reunió del seu govern –i anterior que es fera pública la petició del jutge que demana la seua imputació per l’abús de menors tutelats per part del seu exmarit. Oltra ha explicat que les 62 pàgines del decret han de servir per agilitar l’aprovació de la instal·lació de plantes fotovoltaiques i d’espais d’energia eòlica amb més participació dels ajuntaments –que podran incentivar les plantes més petites. Concretament, els consistoris podran realitzar informes per a les plantes que generen menys de cinc megavats.

També queda modificada la RVI per a ampliar la quantitat que reben les famílies en matèria de subministrament energètic. Així, l’increment d’un 25% que rebia una família amb hipoteca o lloguer passa a ser del 30%, i en el cas de les que no en tenen passen del 10% al 15%.

En general, els objectius principals del decret «de mesures urgents en resposta a l’emergència energètica i econòmica originada per la guerra d’Ucraïna» serien aconseguir sobirania energètica i ajudar econòmicament les famílies i les persones més vulnerables, així com donar suport als sectors i a les empreses més afectades.

Dins de l’àmbit de les energies renovables se simplificaran els procediments administratius i s’eliminaran les traves burocràtiques per a impulsar la instal·lació d’aquestes plantes. La intenció del Govern valencià seria arribar a reduir el temps de tramitació en un any, cosa que suposaria un avançament a l’hora de comptar amb més capacitat energètica renovable al País Valencià, d’acord amb els objectius mediambientals, energètics i climàtics de la Unió Europea per al 2030.

Concretament, es facilitarà també la posada en marxa d’instal·lacions d’energia renovable que ocupen menys de deu hectàrees, incrementant també la participació dels ajuntaments com a encarregats de realitzar els informes pertinents, i s’afavorirà la implantació de centrals fotovoltaiques d’iniciativa pública.

També es reforçarà l’agilització normativa per a les plantes d’energies renovables de menys de 10 megavats, que ara comptaran amb tramitació d’urgència, junt amb canvis normatius d’agilització per a plantes amb menor capacitat, a més d’afavorir la instal·lació de plantes públiques de generació d’energia verda als municipis i incorporar la possibilitat de declaració energètica, estratègica per a projectes singulars que puguen ser d’interés econòmic, energètic o ambiental.

En aquest mateix sentit s’establirà una ocupació per a implantar instal·lacions d’energia renovable del 3% de la superfície del sòl no urbanitzable comú de cada municipi, amb criteris de ponderació per a incentivar que s’ubiquen en zones de menor valor agroecològic.

El decret també inclou altres mesures de suport als sectors més afectats per la crisi derivada de la invasió russa, com ara el del taulell. S’agilitzaran, així, els tràmits en les explotacions d’argila industrial pel procediment d’urgència, sempre que la destinació siga la indústria valenciana i durant un període màxim de dos anys.

Renda Valenciana d’Inclusió

Entre les mesures socials, el decret esmentat preveu la possibilitat d’increments del 30% de la RVI per fer front a despeses de lloguer i subministrament d’energies bàsiques, sempre que no es reba cap quantitat pel mateix concepte procedent de qualsevol altra administració.

En el cas que la vivenda o l’allotjament no genere despesa als destinataris, ni de lloguer ni de quota hipotecària, s’incrementarà en un 15% l’import reconegut en la modalitat de la prestació de RVI que li corresponga, conjuntament amb un mínim de 50 euros per a les unitats de convivència que tinguen ingressos i no superen la quantitat màxima per a cada modalitat.

Respecte a les rendes complementàries d’ingressos, l’augment per aquests conceptes es determinarà reglamentàriament per fer-ho compatible amb altres ajudes i arribar a un increment de la quantitat total rebuda d’un 30%.

Pla edificant i subvencions

D’altra banda, el decret inclou també modificacions normatives que afecten, per exemple, el pla Edificant de construcció i adequació d’infraestructures educatives, en relació a l’increment de preus de materials d’obra. Així s’estableix que, en els casos en què el finançament concedit resulte insuficient per a satisfer la revisió de preus, s’augmentarà automàticament amb l’import necessari.

A més, quant a les accions del Consell per a l’impuls dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, es determina que les subvencions podran lliurar-se immediatament, després que es concedisquen, fins al 100% i amb caràcter previ a la justificació, amb la finalitat d’agilitar-ne el pagament.

Comparteix

Icona de pantalla completa