Diari La Veu del País Valencià
PSPV i Compromís demanen la dimissió de Mazón per la «pitjor» execució d’obres en 10 anys de la Diputació

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

Els portaveus del PSPV i de Compromís a la Diputació d’Alacant, Toni Francés i Gerard Fullana, han demanat aquest dimecres al president de la institució, Carlos Mazón (PP), que «se’n vaja» i deixe d’exercir el càrrec, perquè qüestionen que puga compaginar la candidatura a la Generalitat i gestionar l’ens provincial i, a més, perquè asseguren que la institució, segons un informe d’Intervenció, registra «les pitjors xifres d’execució inversora dels últims 10 anys». Per això, tots dos portaveus han confirmat que presentaran conjuntament una moció que es debatrà en el pròxim ple.

Primerament, Francés i Fullana han insistit que porten des de l’inici de legislatura «denunciant un problema d’execució de les inversions, un fet que es va constatar recentment en l’informe de liquidació del pressupost del 2021». A més, han exigit una «inversió més gran» en recursos humans que «alleugerisca el treball dels pobles» i «aglutinar els diferents plans inversors, segrestats actualment per la campanya d’anuncis de Mazón».

«Amb les dades d’Intervenció en mà, queda demostrat que el nivell d’execució del pressupost ha anat disminuint any rere any, passant d’un 65% el 2019 al 62% el 2021», ha indicat Francés. A més, ha sostingut que «en inversions és pitjor encara», ja que «és la meitat del que s’executava quan Mazón no era president de la Diputació». «Queda un any de legislatura, hi ha temps per a recuperar el temps perdut. La prioritat de Mazón no és la Diputació, sinó la seua campanya electoral», ha afegit.

El portaveu del PSPV també ha retret les «excuses» de l’equip de govern de Partit Popular i Ciudadanos a l’hora de culpar els ajuntaments de «lentitud» en la licitació de les obres subvencionades des de la Diputació: «És molt poc honest». «Per primera vegada en la història de la Diputació el nivell d’execució dels ajuntaments supera el de la Diputació, a pesar que les subvencions de la Diputació als ajuntaments s’aproven tard i malament, el problema està a la Diputació i no als ajuntaments«, ha remarcat.

Per part seua, Fullana ha esgrimit les dades d’execució del pla Planifica en data de març, que ha definit com el pla «estrella» de la institució. «Fa un any es va gastar Mazón en una hora 12.000 euros. Va ser la roda de premsa del Planifica. Hui, de les 292 anunciades, només se n’han acabat 6, totes fetes pels ajuntaments», ha afirmat Fullana, qui ha continuat: «La Diputació no ha executat ni una sola obra del Pla Planifica en dos anys».

Per això, Fullana ha apuntat que «Mazón ha aconseguit dues coses: un, ser el president que menys executa. I dos, el que més treball delega als ajuntaments», perquè «tenia 300 milions d’euros de romanent en tresoreria, que a més venen de la gestió de governs dels quals no va formar part». «Eren 62 milions previstos per invertir i només ha executat 15 milions. És inacceptable, què estaria dient el PP si tinguera el Botànic aquests percentatges d’execució», ha conclòs.

Posteriorment, l’equip de govern de la Diputació -PP i Ciudadanos- han fet una altra compareixença de resposta en la qual han criticat la petició del PSPV i Compromís i han defensat la gestió de Mazón: «S’ha impulsat la inversió extraordinària més alta en la història de la institució».

Comparteix

Icona de pantalla completa