Diari La Veu del País Valencià
La llei de mesures contra la despoblació «garantirà la igualtat d’oportunitats»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te’n ací.

La secretària de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián, ha anunciat l’obertura del període de consulta pública prèvia a l’aprovació de l’avantprojecte de llei integral de mesures contra el despoblament al País Valencià, una norma que, per al Consell, «crearà les condicions propícies per garantir la igualtat d’oportunitats i qualitat de vida en tot el territori valencià».

El nou text normatiu pretén assegurar una «coordinació efectiva» entre les polítiques del Consell i impulsar accions específiques que permeten «garantir la cobertura de prestacions bàsiques, l’accés a serveis públics fonamentals i la igualtat d’oportunitats en tot el territori», ha indicat. A més, ha d’oferir un marc «permanent i estructurat» que integre i consolide les polítiques de lluita contra el despoblament sobre uns «principis comuns» basats en el consens, la coordinació i la col·laboració entre administracions públiques, especialment amb l’administració local, i la cooperació amb la resta d’institucions, entitats públiques o privades i persones que representen el territori.

Des d’una visió «integradora, multisectorial i multidisciplinària», la llei contra la despoblació adoptarà mesures de «discriminació positiva» d’aquells col·lectius que el necessiten i engegarà accions per fomentar la igualtat i la lluita contra la bretxa de gènere, així com per evitar l’exclusió social i financera.

Igualment, reforçarà les capacitats administratives en els municipis més xicotets, crearà entorns que enfortisquen el teixit econòmic, l’economia social i la diversificació de sectors tradicionals i emergents i aprofitarà els avantatges de la transició verda, la digitalització i la innovació tecnològica.

L’objectiu de la consulta prèvia consisteix a recollir les reivindicacions, necessitats i propostes de totes aquelles persones, entitats i administracions que «han estat treballant i lluitant pel territori», a més de «crear oportunitats per a la cohesió territorial i social».

Estratègia AVANT 20-30

Una de les «principals eines» del Consell en la lluita contra el despoblament és l’Estratègia AVANT 20-30, un pla estratègic fet en col·laboració amb la Càtedra AVANT, conformada per les cinc universitats públiques valencianes. El document recull més de 200 accions concretes de dimensió econòmica, social, cultural, mediambiental i de governança política antidespoblament.

Aquest treball estratègic, elaborat «a partir del diàleg continu» amb administracions locals, municipis, associacions i amb totes aquelles persones que estan aportant solucions per a fer front als desequilibris territorials i socials «serà la base de la nova llei contra el despoblament», ha conclòs Elena Cebrián.

Comparteix

Icona de pantalla completa